02.01.2012

Pyszne ciasto - zapowiedź dobrego roku:)



Zaczęłam nowy rok tradycyjnie czymś słodkim i pysznym :)   Taki ma być cały ten rok... wspaniały!
Nie wiem ile w tym zabobonu a ile napędzania własnej motywacji i wiary, że tak będzie... zresztą czy to ważne?  Każdy początek niesie w sobie nadzieję i wiarę, to jedyne właściwe założenie.  
Nie robię podsumowań roku który właśnie minął, bo i po co się stresować i zastanawiać dlaczego nie było tak wspaniale?
Lubię natomiast z nowym rokiem zakładać że coś zmienię, że coś zacznę, albo że wreszcie dopnę jakieś przedsięwzięcie... prawda, że miło jeśli wszystko jeszcze przed nami ?:))  A jeśli później nie zawsze wszystko uda się zrealizować , to przecież będzie kolejny nowy rok...

Zatem zjedzmy jakieś pyszne ciasto i z optymizmem i wiarą zacznijmy wspaniały rok:))
Polecam!


TORT CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Z KRUCHYM SPODEM


/tortownica o śr 28cm/

ciasto orzechowe:
*  szklanka mielonych orzechów włoskich
*  2 płaskie łyżki mąki pszennej
*  2 łyżki bułki tartej
*  6 jaj
*  3/4 szkl cukru pudru
*  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*  1 łyzeczka proszku do pieczenia

Ubić białka na sztywno, dodać połowę cukru i jeszcze chwilę ubijać.  W drugiej misce ubić żółtka z resztą cukru do białości.
Dodać do żółtek  mąkę, bułkę tartą, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszać.  Przełożyć do ciasta ubite białka oraz zmielone orzechy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką.
Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy.
Upiec w temp 180stC przez ok 45-50 minut.
Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

ciasto kruche:
*  250g mąki pszennej
*  150g masła
*  3 łyżki cukru
*  2 łyżki gęstej śmietany
*  otarta skórka z pomarańczy
*  1 żółtko

Mąkę i masło posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć z lodówki, podzielić na pół i rozwałkować dwa krążki.  Wyłożyć na dno tortownicy, którą użyliśmy do pieczenia biszkoptu, i upiec oddzielnie w temp 190stC przez 20 minut.  Ostrożnie zdjąć z formy i ostudzić. 

krem czekoladowy:
*  3 żółtka + 2 jajka
*  1 szkl cukru pudru
*  3 czubate łyżki dobrego kakao
*  250g masła
*  2 łyzki rumu lub wiśniówki

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem do momentu aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec wsypać kakao.  Zdjąć z pary i ubijać jeszcze przez chwilę do przestudzenia. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej i utrzeć, na końcu wlać alkohol. 

do nasączenia
*  1/2 szkl rumu lub wiśniówki + kilka łyżek przegotowanej chłodnej wody

dodatkowo:
*  słoiczek dżemu pomarańczowego, wiśniowego lub z czarnej porzeczki

Krążek kruchy posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem kruchym. 
Blaty biszkoptowe skropić alkoholem wymieszanym z wodą. 
Posmarować 1/3 kremu czekoladowego, przykryć plackiem biszkoptowym, trochę dżemu i znowu 1/3 masy... i drugi biszkopt.
Docisnąć, posmarować resztą kremu i udekorować wg upodobań.  Tort włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

***Ciasto orzechowe i kruche placki można upiec wcześniej, a potem zrobić krem i 'skleić' całość.

*


20 komentarzy:

  1. wszystko przed nami.. no tak, miła jest ta myśl. i ciasto pyszne na nowy rok!

    OdpowiedzUsuń
  2. życzę zatem optymistycznego,pełnego wiary i smacznego nowego roku;)
    ładny piesio;)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto potrafi oslodzic kazdy dzien, nie tylko poczatek roku :) Zycze Ci wiec aby Nowy Rok byl rownie slodki jak to ciasto i dokladnie taki, jak sobie wymarzysz :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie smaki!! tak zaczęty rok musi być idealny!! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    Piękny pies na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli Twój rok 2012 będzie taki jak to ciasto, to aż zazdroszczę!;-)Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak - słodkiego roku, Kass!

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie ciasto, słodki Nowy Rok, będzie cudnie, na pewno:)
    Pozdrawiam Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. alez okazaly torcik...najlepsze noworoczne zyczenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu najważniejszy jest ten optymizm:) ...a taki piękny torcik jest w stanie znacznie podnieść jego poziom:) pozdrawiam Kochana i wszystkiego dobrego życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię zaczynać rok jakimś dobrym ciastem...to chyba taka trochę magia. 2011 zaczęłam pysznie i wspominam go niezwykle ciepło :-)
    Chyba trochę załuję, że na początku tego roku brakło mi tak wspaniałego ciasta jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mam nadzieję, że i mój taki będzie.
    Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Kass, wszystkiego najlepszego! I smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu fenomenalny ten torcik ....chetnie zjadłabym kawałeczek:) pozdrawiam i raz jeszcze szczęśliwego Nowego Roku życzę:)
    Mam nadzieję, ze tym razem doda komentarz ...bo coś mi to ostatnio blogspot utrudnia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na tym blogu znalazłam przepis na przepyszny sernik świąteczny,którym zajadała się w święta cała moja rodzina, i który dziś raz jeszcze zażyczył sobie mąż, mówiąc, że lepszego nie jadł. Jutro zaskoczę wszystkich wspaniałym torcikiem, z przepisu , który tu właśnie zobaczyłam. Myślę,że ciasto jest przepyszne - tak wygląda. Wszystkiego dobrego, zaglądam tu od niedawna systematycznie. Pozdrawiam.aneta.jeziorna@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Aneto to wspaniale że sernik Tobie a właściwie Wam smakował, u mnie nie może go zabraknąć na święta. Pozdrawiam ciepło i życzę pięknego roku:))

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajny taki przekladaniec:) i wiem, ze smakuje na pewno pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Słodki przekładaniec... więc i nowy rok niech taki będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kasienko jak ja cie zazdroszecze tego ciasta..ja uwielbiam czekoladowo-orzechowe,ale jak takowe ciasto zrobie to je musze sama jesc bo niestatyx faceci to..ah szkoda gadac no i musze je sama< jesc,a wiadomo czemu to grozi:)wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  19. pozdrawiam cieplutko ze asayberi cudowny masz blog :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly