23.01.2012

Zapiekanka marynarska - oczywiście z rybą



Dziś coś na obiad lub ciepłą kolację.  Ta zapiekanka należy do moich ulubionych.  
Wiele lat temu przepis na nią znalazłam w kalendarzu ściennym, (takim z wyrywanymi kartkami) i od tamtego czasu panuje w mojej kuchni i zawsze jednakowo nas zachwyca.  Niby nic w niej niezwykłego, składniki najprostsze z możliwych - a taka smaczna. 
Najczęściej przygotowuję zapiekankę z morszczukiem lub dorszem, ale odpowiednia będzie tu także każda inna ryba morska.  Radzę kupować filety świeże - o ile to możliwe - lub mrożone bez tzw glazury z lodu.  Cena takiej ryby jest wyższa, lecz zapewniam, że w ogólnym rozrachunku nie wychodzi drożej niż ta z grubą warstwą lodu.  Po rozmrożeniu kilograma ryby glazurowanej otrzymujemy ok 40 dag ryby, a po rozmrożeniu tej zwyczajnie mrożonej otrzymujemy ok 85-90 dag ryby!?  Sami rozważycie co jest korzystniejsze...



ZAPIEKANKA MARYNARSKA
/na 4-6 osób/

*  500-600g ryby (morszczuk, mintaj, dorsz)
*  5 ziemniaków
*  3 marchewki
*  3 cebule
*  mały seler
*  olej roślinny do smażenia
*  1/2l śmietany 18%
*  2 łyżki koncentratu pomidorowego
*  3-4 ząbki czosnku
*  sól, pieprz


Rybę przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką (dosłownie oprószyć!) i obsmażyć na oleju przez 2-3  minuty z każdej strony.


Warzywa obrać i pokroić w słupki lub plasterki i obsmażyć aż lekko zmiękną - można zrobić to partiami.

Do śmietany dodać koncentrat pomidorowy, sól , pieprz, zmiażdżony czosnek i wymieszać. 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć wymieszane warzywa a na wierzchu  płaty podpieczonej ryby.  Całość zalać sosem i ewentualnie udekorować serem mozzarella lub innym żółtym nadającym się do zapiekania.
Wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180stC.  
Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem z dodatkiem surówki.
Smacznego !








*




14 komentarzy:

  1. Same wspaniałości w tej zapiekance:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robilam tylko raz w zyciu zapiekanke z ryby...ale twoj przepis Kasiu bardzo przypadl mi do gustu,wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Ja rybę lubię najbardziej w takich zapiekankach:) I choć mieszkam nad morzem, to ryby jem bardzo rzadko ...
    Pozdrawiam Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  4. KOneicznie muszę ją zrobić ...bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. az mi slinka cieknie na takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to zdecydowanie coś dla mnie skoro z rybą:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. zapowiada sie doskonale, zapisuje i chetnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała zapiekanka!
    Pycha, zjadłabym teraz:)
    Pozdrowienia Kass:*

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dzisiaj zrobiłam.
    Nie jest to moja pierwsza zapiekanka rybna ,ale zdecydowanie najlepsza.Ja dodałam jeszcze 4 gałązki selera naciowego(przegląd lodówki). Tak czy inaczej smakuje doskonale.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, ze nie tylko mnie smakuje, z selerem naciowym zapiekanka na pewno zyskała, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Ja tez zrobilam pare dni temu i bardzo nam smakowala. Zdecydowanie do powtorzenia. Dzieki za przepis. Kiwi.

      Usuń
  10. Czy warzywa trzeba koniecznie smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surowe nie zapieką się tak szybko a dłuzszy czas sprawi, że ryba się rozpadnie... pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly