05.07.2013

Łaciate z czerwoną porzeczką i pianką



Co można jeszcze nowego wymyśleć?  Wydaje się, że wszystko już było... ale nie, nie wszystko, okazuje się, że zawsze można coś jeszcze wykombinować:)

Ciasta łaciatego typu zebra, z porzeczkami i pianką jeszcze nie piekłam. No to już jest!
Puszyste, wilgotne, lekko kwaskowate a zarazem przyjemnie słodkie....




ŁACIATE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ
/forma 20x20cm lub tortownica o śr 24-26cm/

*  3 jajka
*  1 szkl mąki pszennej
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  1/3 szkl oleju roślinnego
*  1/2 szkl cukru
*  szczypta soli

*  1 łyżka kakao
*  1 łyżka mąki
*  kilka kropli aromatu migdałowego
*  2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*  300g czerwonych porzeczek
*  3 białka+ 3 łyżki cukru pudru+1 łyżka soku z cytryny

Porzeczki obrać, wypłukać i osuszyć.
Oddzielić żółtka od białek.  Z 3 białek ubić pianę, dodać cukier i po jednym żółtku.  Dalej ubijając dolewać olej.  Zmniejszyć obroty miksera, dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i solą.
Podzielić ciasto na pół.  Do jednej dodać kakao, aromat migdałowy, a do drugiej łyżkę mąki i ekstrakt waniliowy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć jasne ciasto, potem ciemne i łyżką zamieszać ruchem kolistym niezbyt mocno.  Na wierzchu wysypać porzeczki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 30 minut.
Z dodatkowych białek i cukru ubić pianę, na końcu dodać sok z cytryny.  Wyjąć blaszkę z ciastem,  wyłożyć pianę i wstawić jeszcze na 20-25 minut.
Wyjąć, ostudzić i...  Smacznego!





*

Lato szaleje w ogrodzie ...



 
...a niektórzy lato przesypiają:)


Miłego i słonecznego weekendu!



11 komentarzy:

  1. W kuchni, z ciastami i nie tylko, można kombinowac bez końca.
    Ciacho pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, końca nie ma... :) dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wyglada jak fale dunaju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne łaciate ciacho! porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesypiają ? Tylko trochę odpoczywają :D
    A ciasto świetne takie kolorowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu śliczne to łaciate ciasto. Chętnie się skuszę na kawałeczek:) Pianka bardzo urocza no i te porzeczki - uwielbiam je!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich przesypiających lato jest więcej ;)
    A ciasto piękne, porzeczka w moim ogrodzie też już dojrzała :)

    Ostróżki masz śliczniaste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porzeczka u moich rodziców już się cudnie czerwieni, na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo zdjęcia wyglądają niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na placu widziałam porzeczkę ale już niosłam kurki,jagody i czereśnie bałam się że nie przerobię i nie kupiłam:)a szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwy łaciatek:) wygląda przepysznie:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly