03.07.2013

Tarta jagodowa




Nareszcie letnia pogoda, więc lato w najlepszym wydaniu, a co za tym idzie - czas na  j a g o d y !
Są jeszcze dosyć drogie ale nie można odmówić sobie przygotowania jagodowego ciasta albo deseru.
Na jagodzianki  jeszcze poczekam, na ciasto cytrynowe z jagodami też, ale tartę jagodową już zrobiłam:)  Jeśli mamy zamrożony kawałek kruchego ciasta na spód, to tarta powstanie szybciej - co jest przydatne  zwłaszcza w upały. Ja robię ciasto z podwójnej porcji i część zamrażam, potem w razie potrzeby lub po prostu chcicy na coś pysznego, szybciutko odmrażam i robię tartę :))
Bardzo smaczne, letnie ciasto.  Polecam!





TARTA JAGODOWA
/forma o śr. 26cm/

spód:
*  1 szkl mąki
*  150g masła
*  1 żółtko
*  1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
*  1/4 łyżeczki soli
*  1 łyżka cukru drobnego do wypieków

*  1/2kg jagód
*  2 łyzki cukru
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody wsypać do rondelka i podgrzać z cukrem, kiedy zmiękną dodać mąkę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - energicznie wymieszać i po chwili zdjąć zognia.  Ostudzić.

* 300ml śmietany 30%
*  1 łyżka cukru z wanilią

Ubić śmietanę na sztywno, na końcu dodać 1 łyżkę cukru z wanilią. Włożyć do lodówki.

Posiekać tłuszcz z mąką i po dodaniu reszty składników szybko zagnieść ciasto.  Zlepić w kulę i ochłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę wysmarować masłem, wylepić rozwałkowanym płatem ciasta - dnoi boki.  Ułożyć na wierzchu folię aluminiową i obciążyć np grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 minut.  Zdjąć obciążenie i posmarować masą jagodową.  Wstawić na kolejne 15 lub 20 minut i dopiec.
Wyjąć i ostudzić.
Zimne ciasto posmarować śmietaną, można udekorować jagodami lub 'maźnięciami' masy jagodowej. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!




*







17 komentarzy:

  1. Tarta pyszności, ale poza tartą zachwycił mnie przuroczy talerzyk:-).
    Słonecznego popołudnia, Kasiu!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. talerzyk oczywiście przeUroczy:-))

      Usuń
    2. Dziękuję i nawzajem:))

      Usuń
    3. Talerzyk rzeczywiście cudny, a tarta kusząca :)

      Usuń
  2. Pyyyszna tarta... Kremowa, jagodowa, takie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznosci serwujesz, Kasiu. Zjadłabym z przyjemnoscią, więc przepis porywam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu porywaj i piecz bo warto:))

      Usuń
  4. Jagodowe wypieki kuszą ze wszystkich stron :) Czas się wybrać do lasu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita
    Ja z pierwszych jagód jutro pierogi robię ,a potem już będą inne dania :d

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała :) i świetny pomysł z mrożeniem ciasta, muszę tak zrobić następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam w niedziele na placu jagody,może w tą niedziele kupię
    Jagodzianki już śnią mi się po nocach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękna i przepyszna! to widać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu fantastyczna tarta:) chyba najbardziej podoba mi się ta jagodowa warstwa, bo za smakiem jagód tęsknię cały rok:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly