28.07.2013

Nadszedł czas...



...kiedy trzeba zwyczajnie zrobić sobie przerwę.
Najodpowiedniejsza  pora aby wyluzować się, złapać dystans do wszystkiego co 'ważne' i po ludzku odpocząć:)    Nie wiem ile to potrwa , ale na pewno kilka tygodni.  Zostawiam Was z dobrym ciastem i piękną, letnią pogodą:)





Jeśli macie ochotę na jakieś szybkie , smaczne i efektowne ciasto, to proponuję biszkopt z bitą śmietaną, jagodami i galaretka.  Wygląda i smakuje naprawdę dobrze.  Niech fakt, że nie zdążyłam zrobić mu zdjęć przekona Was o tym. W trakcie przygotowywania pstryknęłam jedną fotkę, taka powiedziałabym roboczą... i tylko ona pozostała.  Musi zatem wystarczyć moje zapewnienie, że w środku wyglądało całkiem ładnie. To świetne ciasto zwłaszcza podczas upalnych dni.  Polecam!




BISZKOPT Z GALARETKĄ I JAGODAMI
/forma o śr 28cm/

biszkopt:
*  4 jajka
*  niecała szklanka mąki
*  1/2 szkl cukru pudru
*  1 łyzeczka proszku do pieczenia
*  2 łyżki oleju roślinnego

dodatkowo:
*  300 ml śmietany 30%
*  1 łyzka cukru z wanilią
*  1 śmietan-fix  (polecam utrwalenie śmietany w czasie upałów)
*  1 szkl jagód
*  2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i truskawkowa)

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić.

Upiec biszkopt:
Ubić białka, dodać cukier, potem po jednym żółtku i na końcu olej.  Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łopatką wymieszać, starając się nie rozbić piany.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki lekko natłuścić.  Przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stC.   Piec przez ok 30 minut.
Wyłączyć piec , otworzyć drzwiczki i po 10 minutach wyjąć na kratkę.
Ostudzić.

Śmietanę przed ubiciem schłodzić co najmniej przez 2 godziny w lodówce.  Lekko ubić, dosypać śmietan-fix i cukier i ubić na sztywno.
Jagody dobrze wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Galaretki wyjąć na talerz i pokroić w kostkę.
Na ostudzone ciasto rozłożyć połowę kostek galaretki, na to rozprowadzić śmietanę i równo rozsmarować. Wysypać jagody i poukładać drugą część galaretek. Schłodzić w lodówce i gotowe!
Smacznego!




... a na deser Frida:)


Do poczytania w sierpniu!

17 komentarzy:

  1. Smakowite ciacho Kass.
    Odpoczywaj, nabierz sił i wracaj do nas.
    Uścisków moc:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jak zwykle pociąga.
    Wypoczywaj Kass i nabieraj sił.
    Serdeczności zasyłam.)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpoczywaj i szybko wracaj !
    Śliczna kicia i smakowite ciasto :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu będę cierpiwie czekać,az zregenerujesz siły i wrocisz do nas. Oby wszystkie okolicznosci, włącznie z piękną pogodą temu sprzyjały i umilały Twoj relaks. Miłego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zatem życzę udanego odpoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wygląda pysznie:) udanego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasienko wszystkiego dobrego i zycze milego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biorę ciacho i życzę miłego odpoczynku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciacho i hortensja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Milego wypoczynku Kasiu! Z Frida na pewno bedzie wesolo :))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale u Ciebie słodyczy! ciacho i kocinka bombowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu Ty nie mogłabyś zrobić niedobrego ciasta:) Odpocznij, nabierz dystansu i wracaj do nas z pysznymi pomysłami:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu odpoczywaj, nabieraj dystansu i wracaj do nas z nową energią! A kociczka jest słodka, baaardzo słodka, słodsza od biszkoptu z jagodami ;) Nowy członek rodziny????

    OdpowiedzUsuń
  14. Każdemu należy się odpoczynek.Zbieraj energie i wracaj Kass

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten biszkopt jest genialny! ;)

    Moja książka:
    www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly