22.05.2009

Chleb z ciecierzyca - Weekendowa piekarnia #32



Tym razem w Weekendowej piekarni kroluje ciecierzyca. Przepisy zaproponowala Aga-aa z Eksperymentalnie...
Zaproponowala dwa chleby z ciecierzyca: jeden na drozdzach drugi z udzialem zakwasu. Obydwa wydaly mi sie ciekawe, ale wybralam ten na drozdzach, jako ze nie kupilam maki z ciecierzycy.





CHLEB Z CIECIERZYCA I PIEPRZEM

•500 g mąki
•220 ml wody
•2 łyżki oliwy
•1,5 łyżeczki soli
•1,5 łyżeczki cukru
•7 g drożdży instant
•2 łyżki mleka w proszku
•175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu)
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto- lub tak jak Margot wyrabiamy ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy po 2 łyżeczki marynowanego pieprzu: zielonego i różowego- podobno nie konieczny, bo chleb i tak przepyszny wychodzi. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut.

Przepis pochodzi z książki "The Ultimate Bread Machine Cookbook" J. Shapter.


*Upieklam chlebki bez pieprzu i nie smarowalam mlekiem przed wlozeniem do piekarnika.

Chleb wyszedl delikatny o kremowym miazszu, neutralny w smaku. Polecam!


11 komentarzy:

  1. Kass, bardzo zgrabny bochenek, ciekawa jestem jak smakuje, mój jeszcze w lesie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki ładny! I z koszyczka :) Ja nie upiekę, robota mnie przygniotła i aż nie wiem, czy dam radę ją wykonać. Z przyjemnością za to popatrzę na Twój bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. P I E K N Y! :))))) ja dalej nie wiem ktory mam wybrac :P

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki ładny! cieszę się, ze wzięłaś udział w weekendowej piekarni, jest mi niezmiernie miło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny dzieki, wyszedl zgrabny bo ladnie sie go wyrabialo i rownomiernie wyrastal- po prostu bezproblemowy!
    Aga-aa dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny chlebek, zamierzam jutro zrobić i też z pieprzem bez pieprzu...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja upiekłam kiedyś chleb, był smaczny, ale opadł , zakalca nie było, wygladał jak cienki placek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie i bardzo smacznie wygląda:) Mój właśnie rośnie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekę jutro i też bez pieprzu ;) Cieciorka się moczy i już się doczekać nie mogę...
    Kass, piękny Twój chleb jest! :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak bochenek bardzo ,,zgrabny" i jeszcze ta skórka niezwykle uroczo zarumieniona, Kass miło mi ,że i ta razem się skosiłaś na wypiek z weekendowa piekarnią

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie ci wyrósł!:o :))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly