07.05.2009

Bułeczki z dżemem brzoskwiniowym



To bułeczki odrywane, łatwe do zrobienia, pieką się szybko i smakują znakomicie. Nadziewać można oczywiście także innym dżemem lub konfiturą. Robi się je szybko...i jeszcze szybciej je...

BUŁECZKI Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM

/składniki na foremkę o śr. 30cm/

* 390g mąki pszennej
* 180ml mleka
* 15g świeżych drożdży
* 40g stopionego masła
* 4 łyżki cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* cukier waniliowy
* 2 jajka

* dżem brzoskwiniowy

na wierzch:
* 1 roztrzepane jajko
* sezam

wykonanie:
1/ drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka i poczekać aż zaczną bąbelkować
2/ do miski robota wsypać mąkę i dodać resztę składników oraz drożdże
3/ na małych obrotach wymieszać, po czym zwiększyć obroty i wyrabiać ok 8 minut
4/ przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią na ok. 40 minut
5/ formę do pieczenia (tortownica lub na tartę) wysmarować masłem
6/ kiedy ciasto zwiększy objętość o 100%, wyjąć na blat i lekko wyrobić
7/ odrywając po kawałku (ok 1 łyżki) ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć po 1 łyżeczce dżemu i zlepić brzegi w 'sakiewkę', po czym lekko posmarować stopionym masłem i układać zlepieniem w dół do formy (niezbyt ciasno bo urosną)
8/ przykryć bułeczki ściereczką i odczekać 30 minut żeby podrosły, posmarować jajkiem i posypać sezamem
9/ nagrzać piekarnik do 180stC i wstawić bułeczki do upieczenia na ok 25-30 min.

Smacznego!




...zakwitły moje ukochane bzy!

10 komentarzy:

  1. Mhmhmhmhmhmhhm schowaj je szybko bo wszystkie Tobie zezre :)))))) Sa tak rumiane! I z nadzieniem fiu fiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :). Dżem z brzoskwini to jest to... Pyyycha :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ,takie bułeczki,to się bardzo szybko je .Jeszcze takie ciepłe znikają w niewyjaśnionych okolicznościach
    Kass,a twoje wyglądają na bardzo smaczne to co się dziwić ,że znikły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam bzy... Ich kolor, zapach. A co do bułeczek, to wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to bułeczka pożarta pod krzakiem bzu mi się marzy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Sliczne! A bez jaki cudny!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, Kass,bo Cie zapytam kiedyś o Twoja wagę!:-) Te bułeczki wygladają obłędnie. Akurat schudłam po mocno steresującym tygodniu, a Ty wyprawiasz takie rzeczy! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne te bułeczki! A bzy także kocham :) Miałam sobie narwać u mamy i zapomniałam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Kass, buleczki piekne, a sezamowa posypka jest iscie bliskowschodnia!

    Jeszcze chcialam zapytac, czy te buleczki sa raczej suche, czy wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
  10. buruuberii...bułeczki nie są suche, nadzienie też dodaje wilgotności.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly