04.05.2009

cd. Weekendowej piekarni #29 - Chleb JOULULEIPPA



Chlebek który upiekłam we wspólnym piekarzeniu, a który zaproponowała margot to dosyć oryginalny wypiek jak na chleb...nie twierdzę jednak że ta inność nie odpowiada mi, wprost przeciwnie - bardzo lubię chleby i bułki nietuzinkowe. Ten na pewno taki jest, pachnący korzeniami, lekko słodki, słony z wierzchu...po prostu bożonarodzeniowy.
Chleb ma zwartą konsystencję, regularne dziurki,i nie jest wysoki po upieczeniu - bo zawiera 'obciążające' go składniki (miód, ciemne razowe mąki). Ale w smaku...jak dla mnie : super!

FIŃSKI CHLEB JOULULEIPPA

przepis jest z Carina-forum.com - odrobinę zmieniony
tradycyjny fiński chleb bożonarodzeniowy :))) (ale to mi nie przeszkadza piec go i piec :)
1 łyżeczka - 5 ml, 1 łyżka - 15 ml

Zaczyn

* 1 łyżeczka 9 procent. Octu( ja dam 10 % bo taki jest w Polsce pół na pół z winnym co ma 6%)
* 350 ml gorącej wody
* 400 ml mąki żytniej(białej lub razowej)
Zagotować wodę, lekko ja ostudzić (odstawić na 5- 7 minut ), dodać ocet i wtedy dodać mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić
w ciepłym miejscu, co najmniej 12 godzin.

* 25 ml wody
* 20 g świeżych drożdży
* 3 łyżki miodu (można mniej)
* 1 łyżką oleju
* 1 łyżeczka mielonego (startego) kardamonu
* 1 / 2 łyżeczki cynamonu
* odrobinka :) startej gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka soli
* 300 ml mąki żytniej razowej
* 300 ml mąki pszennej razowej (ostatecznie można i białej)

Do posmarowania
* 1 łyżka wody,
* 1 / 2 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka soli morskiej (grubej)
Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką miodu. Pozostawić aż się spieni. Następnie wymieszać wszystko razem-zagnieść I zostawić do rośnięcia na godzinę, przykryte Wyjąć ciasto, na papierze do pieczenia uformować 2 podłużne bochenki (wąskie). Zostawić do rośnięcia. Po 30-35 minutach wierzch posmarować wodą zmieszana z miodem i posypać sola. Piec przez 45 - 50 minut, 200 C. Wystudzić na kratce.

Zapraszam!



4 komentarze:

  1. Kass,jak ty to zrobiłaś ,że on jest taki puszysty?Normalnie cudo bo i ma piekielny kształt chleba i jest cały podziurkowany .Cudo i już

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny kolor, piekny miazsz! Zgadzam sie z Margot, cudo!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest mistrzowski! Margot dobrze prawi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję dziewczyny...ale to złudzenie optyczne :)))...wcale taki wyrośnięty, ani taki pulchny nie był (już go nie ma!), kształt owszem zachował no i smakowity, oj smakowity...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly