19.05.2009

Chleb ziemniaczany



Przepis pochodzi z ksiazki 'Chleb i bulki' Anne Wilson.
Chleb jest mieciutki, puszysty i wilgotny. Pachnie cebulka i swietnie smakuje z salatkami i wszelkimi dodatkami wytrawnymi.



CHLEB ZIEMNIACZANY

czas przygotowania: 45min + 1 i 3/4 godz rosniecia
czas pieczenia: 40 min
foremka: tortownica o sr. 25cm

skladniki:
* 7g suszonych drozdzy
* 1/4 kubka cieplej wody
* 3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (dalam 650)
* 1 lyzeczka soli
* 2 lyzki pelnego mleka w proszku
* 1 kubek cieplych utluczonych ziemniakow
* 1/2 kubka posiekanego szczypiorku swiezego
* 1 kubek cieplej wody dodatkowo

* 1 jajko lub bialko do smarowania
* 2 lyzeczki zimnej wody
* nasiona slonecznika lub dyni

wykonanie:

1) Tortownice o sr. 25cm posmarowac maslem lub oliwa. Wylozyc papierem do pieczenia dno.
2) Rozpuscic drozdze w 1/4 kubka wody, przykryc na 5min-aktywacja.
3) Do duzej miski wsypac 3 i 1/2 kubka maki, sol i mleko w proszku.
Dodac szczypiorek i ziemniaki i polaczyc je z maka. Dodac drozdze i troche cieplej wody, wymieszac. Dac pozostala make aby powstalo miekkie ciasto.
4) Przelozyc na omaczony blat lub stolnice i wyrobic ok. 10min., az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do natluszczonej miski i przykryc folia na 1 godz., az dobrze wyrosnie (mozna 1 raz zlozyc).
5) Przebic ciasto i ugniesc przez 1 min. Podzielic na 12 czesci, kazda uformowac w kule i ulozyc w tortownicy dookolnie i jedna w srodku. Przykryc folia i odstawic na 45 min. do podrosniecia, aby wypelnilo tortownice.
6) Piekarnik nagrzac do temp. 210stC. Posmarowac chleb jajkiem lub roztrzepanym bialkiem z woda. Posypac ziarnami i wstawic do upieczenia.
7) Pieczenie: 210stC - przez 15min., zmniejszyc do 180stC i dopiec jeszcze 20min., po czym pozostawic w zgaszonym piecu jeszcze 10min.
8) Wyjac na kratke do ostudzenia. Podawac z maslem ziolowym.

Polecam!

12 komentarzy:

  1. piękny chlebek! Wygląda na bardzo puszysty:) Może taki upiekę?...

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny ma kształt :-)
    i jeszcze moje ulubione ziarenka na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie cos dla ludzi, a nie dla mistrzów:-) To znaczy, chyba będę w stanie go upiec:-) wszystko u Ciebie wygląda wspaniale, ale większość wydaje mi sie z trudna.
    Nowa kotka śliczna!
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się nie mogę napatrzyc na te Twoje chlebki, bułeczki i inne cuda!
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje dziwczyny! Ciesze sie ze podoba sie chleb, jest bardzo smaczny i latwy do zrobienia...zapewniam ze kazdemu wyjdzie.
    Ori upiecz i pochwal sie jak wyszedl, kot jest baaardzo piekny!!!
    ...i baaardzo rozrabia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś bardzo podobny chlebek tylko bez mleka w proszku. Był cudowny. Ten też tak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. znowu przyszłam się pogapić na Twój chlebek...tak mnie zachęciłaś że muszę go sama zrobić..jak tylko kupię odpowiednią formę...bo na razie takowej brak w domowym wyposażeniu a nie mam czym jej zastąpić..ale tymczasem gapię się dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kb...jak nie mam mleka w proszku zastepuje wode mlekiem i juz...
    reve82...napatrz sie i upiecz koniecznie bo jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. może wydać się głupie to moję pytanie-ale-jakiej wielkości jest ten kubek miarka? pozdrawiam anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam o poj 250ml, pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly