15.02.2011

Dietetyczne bliny gryczane



Natchniona sentymentalną i liryczną kuchnią Apetycznej panny Dahl, ale też i z potrzeby chwili - przygotowałam na śniadanie bardzo smaczne gryczane bliny.  Moja wersja placków ma ograniczona ilość mleka, nie ma w składzie drożdży, mąki pszennej ani cukru. To bliny dla osób na diecie bezcukrowej, beztłuszczowej, i bezglutenowej.  Jeśli ktoś nie toleruje w diecie mleka, to można go z powodzeniem zastąpić kefirem, jogurtem lub po prostu wodą (najlepiej mineralną). Bliny i tak wyjdą pyszne.  Polecam!



  BLINY GRYCZANE - DIETETYCZNE

/na 4 bliny pieczone na patelni o śr 20cm lub 8 mniejszych//

*  90g mąki gryczanej
*  2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
*  1/4 łyżeczki soli
*  150 ml mleka lub kefiru, jogurtu, maślanki (albo pół na pół z wodą, lub samą wodą)
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie, jeśli pozwala dieta:
*  2-3 łyżki startego sera twardego (najlepszy cheddar)
*  pęczek drobnego szczypiorku

*  kawałek zimnego masła - ok 1 łyżki

Ubić z białek lekko sztywną  pianę.
W misce wymieszać żółtka z mlekiem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Kiedy dobrze się połączą , delikatnie wmieszać łyżką ubite białka .  Rozgrzać patelnię teflonową , posmarować kawałkiem zimnego masła.  Nakładać po 2 łyżki ciasta i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni.  Smażyć ok 2 minut, kiedy zaczną  się pojawiać na powierzchni dziurki, odwrócić i dopiec drugą stronę.
Można podawać z dodatkami wytrawnymi i słodkimi, ja najbardziej lubię z:
-  jajecznicą i posiekanym pomidorem,
-  wędzonym łososiem,
-  szpinakiem ugotowanym na parze, doprawionym solą, czosnkiem i odrobiną masła
-  lub na słodko - z konfiturą, dżemem, marmoladą - u mnie dżem z pomarańczy i kiwi :)
Smacznego!






*




17 komentarzy:

  1. Jak powiedziala tak zrobila;))Kasiu sa takie proste ,a musza byc pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja naprawde pysznie:) a z takim dzemem musza smakowac znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak patzre, patzre, ale nie widze maki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają te bliny. Z chęcią zrobię takie.:)
    Sliczne zdjęcia:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. aga - dobrze widzisz, mąka była tak oczywista że jej nie podałam:))),przepraszam i dziękuję za czujność!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie, jestem bardzo ciekaw ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Noi mamy coś dietetycznego i pysznego...oj Kasiek Ty to masz głowę pełną doskonałych pomysłów:) pozdrawiam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. gryczane chętnie bym spróbowała, ponieważ jeszcze nie miałam okazji ich poznać bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstyd sie przyznać, ale nigdy nie robilam blinów. A trzeba by koniecznie:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ słoneczne zdjęcia tych apetycznych placuszków mmmm aż się chce jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj bliny zaczynają za nami chodzić :) Zapraszamy serdecznie na nasz nowy portal kulinarno - fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Trudno uwierzyc, ze cos tak smakowicie wygladajacego moze byc dietetyczne - a jednak!

    OdpowiedzUsuń
  13. sentymentalna i liryczna kuchnia.. brzmi cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękujemy bardzo za dołączenie do naszej społeczności, zdjęcie już publikowane!Zapraszamy ponownie :) Mamy również profil na facebooku, gdzie można nas polubić, a także kanał RSS, przez który można nas dodać do listy ulubionych blogów, będziemy się wtedy automatycznie aktualizować z każdą porcją dodanych u nas zdjęć!
    Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam je ostatnio. Szybko się przygotowuje i smacznie zjada:) czyli tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Violiśka, cieszę się że smakowały:) pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja zawsze robiłam bliny na drożdżach i bardzo się przy nich napracowałam a tu....rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly