26.02.2011

Szynka z warzywami w pomidorach czyli oswajanie wieprzowiny:)





Dania jednogarnkowe, co to wrzucam wszystko razem, przykrywam i pozostawiam na czas czytania książki - to moje ulubione:)  Cudownie jest po godzinie leniuchowania, wkroczyć do kuchni i mieć obiad gotowy, czyż nie?  Zarówno dania warzywne, jak i mięsne można tak potraktować.  
Dzisiaj o wieprzowinie, która nie cieszy się dobrą sławą wśród żywieniowców, nie jest też zbyt chętnie jedzona przez osoby dbające o linię... Trzeba dodać, że mięso to jest bogatym źródłem witamin z grupy B, warto więc od czasu do czasu upichcić jakąś potrawę z jego użyciem.
Często przyrządzane i lubiane dania z wieprzowiny w tradycyjnej kuchni polskiej, nie muszą być przecież  tłuste, tuczące, ani  pachnące 'wieprzem' - co  niektórych skutecznie odstrasza.  Dobrze przygotowane  mięso wieprzowe, może stanowić smaczny , wartościowy i zdrowy posiłek!  Szczególnie zimą, kiedy mamy większe zapotrzebowanie na dania energetyczne, taka potrawa smakuje wspaniale.
Jeśli nie lubicie wieprzowiny, to danie o którym dzisiaj, na pewno zdoła wielu przekonać do niej.  Dodatek warzyw 'uszlachetnia' i wzbogaca smak mięsa.  No i to, o czym było na wstępie - gotujemy w jednym garnku:) 
Polecam!
                                                                                                 



 WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI W POMIDORACH

*  1 kg chudego mięsa wieprzowego - u mnie szynka
*  1 por
*  2 marchewki
*  2 cebule
*  1 czerwona papryka
*  2 pomidory
*  1 jabłko kwaśniejsze
*  4 ząbki czosnku
*  olej roślinny
*  puszka pomidorów w soku pomidorowym 
*  sól, pieprz
*  majeranek, bazylia
*  sos sojowy

Mięso pokroić w plastry , posolić, popieprzyć i posypać majerankiem.  
W  głębokim rondlu o grubym dnie, rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z obu stron.
Cebulę, marchew, por, pomidory, jabłko i paprykę - umyć i obrać, a następnie pokroić na niezbyt małe kawałki.
Ułożyć mięso w garnku, dodać pokrojone warzywa, przykryć pomidorami z puszki wraz  z sokiem i dolać ok 1 szkl wody. Popieprzyć i dodać przyprawy wg uznania.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, lekko uchylając pokrywkę przez ok 1godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem pieczywa, ziemniaków, kaszy.
Smacznego!




*



16 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, aż chce się jeść. I do tego jednogarnkowe - zapisuje do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie mięsa, wieprzowinę tez. A szynka mało kaloryczna jest i można ją jeść bez ograniczeń :)
    Bardzo apetycznie zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasieńko, a ja tam uważam, że dobry świniak nie jest zły:) ...a zwłaszcza taka swojska szynusia:) ....danie z warzywami super i chetnie bym spróbowała ...a jeszcze chętnie tego pięknego chleba:) pozdrawiam i buziaka przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też z chęcią sięgnęłabym łyżką do talerza :) takie jednogarnkowe dania uwielbiam, zwłaszcza zimą! do tego mięso dzięki warzywom staje się bardziej aromatyczne :)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takim obiadkiem bym nie pogardzila,tez lubie takie ,,szybkie,, obiadki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanką takich mięs nie jestem - ale co innego w takim wydaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie zaprezentowana wieprzowina :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dania jednogarnkowe są najlepsze na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie rzadko jadamy wieprzowinę, ale takie danie jednogarnkowe chętnie, chociażby i teraz:)
    Muszę sobie zapamiętać, że najbliższa wieprzowina będzie właśnie w Twoim wydaniu:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko jadamy wieprzowinę,ale na takie danie to bym się skusiła. Super wygląda :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O - i takie dania należy popularyzować! A nie upierać się przy kurzych piersiach ;0
    Piękne i bardzo bliskie mi smaki. U mnie dziś za to ragout z kurczaka z grzybami. Ale zdjęć nie ma, bo mi cierpliwości zabrakło do tak niefotogenicznego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jjeeejjccciuuuu...ale przez Ciebie jestem teraz głodna....:////

    ps. Ostatnio robiłam podobne danie ale z kiełbaską, Smakuje wybornie. Lubie takie dania. Są idealnym rozwiązaniem na dość zabiegany tydzień:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis. Mięsko gości u nas coraz rzadziej, ale nic bym nie miał przeciw takiej wersji. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale to miesko z warzywami wyglada apetycznie:) juz mi slinka cieknie... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie ukończyłam obiad wg Twojego przepisu. Od siebie dodałam jeszcze ziele angielskie, skończył mi się majeranek, więc dałam estragon z rozmarynem i wszystko przyrządziłam w szybkowarze. Niesamowity aromat. Smakuje tez dzieciom!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasiu, cieszę się że smakowało...a jak jeszcze dzieciom, to już pełnia szczęścia:)))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly