05.11.2012

Puszysty sernik Cioci Stasi



Sernik, na który czekaliśmy każdego roku aż do listopada.  Bo wtedy właśnie były imieniny Cioci, a jak wiadomo była to wyjątkowa okazja do łasuchowania.  Sławetny sernik Cioci Stasi miał w sobie to coś... mój - chociaż pieczony z tego samego przepisu, chyba już tego nie ma.  Nieraz słyszałam (i sama przekonałam się o tym), że jeśli dwie osoby pieką ciasto z tego samego przepisu, to każde będzie mimo wszystko smakowało inaczej.  Kiedy mówiła mi o tym dawniej Mama, śmiałam się ... bo jeśli przepis jest jeden to ciasta powinny być identyczne.  A jednak jest zupełnie inaczej.  To stwierdzenie idealnie pasuje do tego sernika, mój nie smakuje tak jak ciociny, choć jest bardzo smaczny:)
Polecam!




 PUSZYSTY SERNIK CIOCI STASI
/tortownica o śr 26-27cm/

*  1 kg sera twarogowego pełnotłustego
*  6 dużych jaj
*  150g masła
*  1 szkl cukru pudru
*  cukier waniliowy
*  skórka otarta z cytryny
*  2 ugotowane ziemniaki
*  2 łyzki mąki pszennej
*  1 budyń waniliowy
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  1/2 szkl rodzynek
*  1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej

spód:
*  250g mąki
*  120g masła
*  2 łyzki cukru
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  cukier waniliowy
*  1 łyzka kwaśnej śmietany

Zagnieść ciasto kruche, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 190stC.
Formę wysmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki.  Obciążyć z góry np grochem, wysypując go na ciasto wyściełane wcześniej folią aluminiową.  Wstawić do podpieczenia na 20 minut, po czym zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 10-15 minut do lekkiego zrumienienia (ciasto nie powinno być surowe!).
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Ser zmielić.  Jajka rozbić do miski i wymieszać trzepaczką - nie ubijać.
Do większej miski (najlepiej do miksera) włożyć miękkie masło, cukier i cukier waniliowy.  Utrzeć, dodając po trochu ser i roztrzepane jajka.  Kiedy wszystko dobrze się polączy, dodać mąkę, proszek budyniowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i zmiazdżone ziemniaki (bez grudek!) - dobrze wymieszać.  Przelać masę sernikową na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 60 minut - temp 180stC. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni, można przykryć je arkuszem folii aluminiowej.
Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia w środku.
Sernik nie opada zbyt mocno i wyglada ładnie. 
Najlepiej kroić dopiero na drugi dzień.
Smacznego!



*



20 komentarzy:

  1. Wyglada wspaniale. Piszesz, ze nie smakuje tak samo... Moze to kwestia skladnikow dodanych do ciasta. A moze dlatego, ze ten smak laczy sie lub kojarzy z okreslona sytuacja, wspomnieniami, Twoimi przezyciami... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masz rację, a wspomnienia są wspaniałe...:)

      Usuń
  2. wspaniałe ozdobiony ... smaki z dzieciństwa / smaki z rodzinnego domu - trudno je potem odnaleźć ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, te niezapomniane smaki są w nas na zawsze:)

      Usuń
  3. jaka misterna dekoracja ,a sernik jak puch

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciocia Stasia wie, co dobre!
    wspaniały :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciocia piekła wyjątkowe ciasta...szkoda że już nie upiecze:(

      Usuń
  5. Sernik marzenie, mniam, mniam:)... i tylko 6 jaj?:0
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko 6 jaj a efekt naprawdę pyszny:)

      Usuń
  6. wiele bym dała za kawałek takiego sernika :) pozdrowionka przesyłam cieplutkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry sernik nie jest zły, pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Ale on śliczny! I jak pięknie udekorowany! No cudownie Kasiu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, pochwała z ust sernikowej Mistrzyni to zaszczyt, pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Sezon na ciocie?:-) U mnie dzisiaj cudowny sernik Cioci Zosi:-) I też w moim wykonaniu nie osiaga tego mistrzowskiego ciocinego poziomu, niestety. Pozdrawiam! Ori

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ciocie to starej daty gospodynie, u nich wszystko było pyszne:) pozdrawiam:))

      Usuń
  9. Dla mnie sernik kojarzy się z jednym... a mianowicie ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi nim zapachniało!. Piękny:D

    OdpowiedzUsuń
  11. pomysłowo udekorowany :) ale jest przy nim pracy ...mielenie. mielenie sera !

    OdpowiedzUsuń
  12. To prawda, ze mimo tej samej receptury każdemu wychodzi delikatnie inne ciasto ... czekałam na ten sernik, jest naprawdę mega puchaty:) pozdrawiam Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly