06.04.2013

Ciasto z brzoskwiniami



Tęsknię za owocami, tymi świeżo zerwanymi z drzewa:)
Choć na półkach sklepowych sa różnej maści jabłka i gruszki, i winogrona, i cytrusy, i truskawki... ale ja tęsknię za jabłkiem zerwanym przed chwilą, pachnącym i soczystym,  słodko-lepkimi gruszkami, kwaśnymi porzeczkami, aksamitnie delikatnymi brzoskwiniami... patrząc za okno zdaję sobie sprawę z tego, że musze uzbroić się w cierpliwość:(




Coś na rozjaśnienie atmosfery, odrobina słońca i letniej słodyczy... szybkie i pyszne ciasto z brzoskwiniami.
Polecam!


CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
 /blaszka 25x35/

*  2 szkl mąki
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  6 jajek
*  budyń waniliowy - proszek
*  2/3 szkl oleju roślinnego
*  2/3 szkl cukru pudru
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  szczypta soli

*  puszka brzoskwiń
*  wiśnie z konfitury lub mrozone

Blaszkę wysmarować masłem i wysypać semoliną lub bułką albo wyścielać papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 180stC i włączyć.
Brzoskwinie osączyć z płynu, kazdą połówkę przekroić na pół.
Do miski miksera wlać białka i ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier.  Następnie dorzucać po 1 żółtku, a potem wlewać cienkim strumieniem olej.  Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, solą, proszkiem do pieczenia i suchym budyniem.  Dosypać mieszninę do ubitych jaj i wymieszać warzechą, starając się nie rozbić struktury piany.
Przelożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię.  Ułożyć kawałki brzoskwini, układając na każdym po jednej wisience.
Wstawić do upieczenia na 35-40 minut.  
Wyjąć na kratkę, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




*



Życzę wszystkim mniej zimowego i słonecznego weekendu!

12 komentarzy:

  1. Ja też już najchętniej zajadałabym się owocami prosto z sadu:( Póki co, pyszne ciasto nam to zrekompensuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chętnie bym zjadła takie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma lekko, ciągle zimowy i pochmurny, cóż:) Ciasto za to bardzo słoneczne i pewnie pyszne:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie sliczne, sloneczne ciasto, nie mozna sie nie usmiechnąc. A ten kroliczek- cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za podanie przepisu na szybkie i proste zaspokojenie smakow:) jestem w trakcie pieczenia wiec nie wiem co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda to ciacho. Tęsknię już za świeżymi owocami tak bardzo, a w zamrażarce nie mam nic z owoców lata.
    Jakiego ślicznego masz króliczka!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdaje się, że jutro rano upiekę to ciasto na poprawę humoru :(

    OdpowiedzUsuń
  8. boskie zdjęcia i cudowne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis, wyszło pyszniutkie i znikło w okamgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam.
    jestem w trakcie robienia zakwasu, był tu na blogu a teraz nie moge go znaleźć gdzie się podział? chyba że go nie widzę.
    pozdrawiam Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest , jest...
      O zakwasie jest tu;
      http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/02/o-pysznym-chlebie-na-pate-fermentee-i-o.html

      Usuń
  11. Bardzo słoneczne ciacho, super :)
    A ten króliczek słodziutki :) To Twoja maskotka? :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly