16.04.2013

Orzechowe ciasto z ananasem, truskawkami i kruszonką



Za oknem hałasują ptaki, nie zważają na zachmurzone niebo, nie mają czasu. Wszystko w przyrodzie jest spóźnione, forsycja powinna już przekwitać a jest goła jak święty turecki...:)  Mam nadzieję że rośliny nadrobią ten stracony czas wiosenny, ciekawa jestem czy bzy zakwitną w maju... 




Piekę ciasto z ananasem, truskawkami (jeszcze importowanymi ale truskawkami!) i pyszną kruszonką.  Wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które czasem kupuję w Lidlu - do ciasta sa świetne.  Czekając na nasze truskawki z pola,  na razie piekę ciasto z dostępnymi owocami. 


ORZECHOWE CIASTO Z ANANASEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
/forma o śr 28cm/

*  2 i 1/2 szkl mielonych orzechów laskowych
*  1 i 1/2 szkl mąki pszennej
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  2/3 szkl brązowego cukru
*  6 jajek
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  3/4 szkl oleju roślinnego
*  1 średni ananas świeży
*  10-15 truskawek

kruszonka:
*  100g mąki
*  50g mielonych orzechów laskowych
*  100g masła
*  50g brązowego cukru

Zagnieść kruszonkę: posiekać masło z mąką, dodać orzechy mielone i cukier.  Zlepić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.ać cukier

Nagrzać piekarnik do 180stC.  Ananas obrać (ściąć górę i dół, potem odkroić boki), przekroić na ćwiartki wzdłuż, wykroić środkowy twardy trzpień i pokroić na małe kawałki.  Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na połówki.
Oddzielić białka od żółtek.  Ubić pianę, dodać na końcu cukier a potem po jednym żółtku.  Dalej ubijając dolewać olej cienkim strumieniem.  Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy - wymieszać łyzką.  Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.  Wlać ciasto, na wierzchu ulożyć owoce i pokruszyć kruszonkę.
Wstawić do upieczenia na 50-60 minut.
Ostudzić na kratce.  Smacznego!




*

Remont nabrzeży Odry


22 komentarze:

  1. Kass, bzy w maju muszą być i...już! :-) A ciasto bardzo mi sie podoba - ciekawy zestaw: orzechy, ananas i truskawki...Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślisz? ...mam wątpliwości czy zdążą ale może nie doceniam ich mozliwości:)) ...a ciasto bardzo smaczne, polecam:)

      Usuń
    2. Jak to maj bez bzów? Będą i koniec:D hehe:) A ciasto pyszne:)

      Usuń
  2. Kasiu, za bzami tęsknię tak, że ...OCH!!!
    Pyszne Twoje ciasto, jedne z wielu, jakie pd Ciebie zapisuję i na pewno upiekę!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu doczekamy się:))) pozdrawiam ciepło i wiosennie:)

      Usuń
  3. Ciasto z kruszonką musi być pyszne. Jeże na dodatek są tam truskawki to jest pysznie podwójnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rzeczywiście warte grzechu:))

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Masz rację, potrójnie dobre:)

      Usuń
  5. Znowu coś pysznego serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj na kawkę...juz parzę:))

      Usuń
  6. Ależ pyszne ciasto ! Narobiłaś mi chęci na takie ciasto z owocami. Tęsknię za truskawkami, ach!:)
    I czekam także na bzy. Oj czekam:)
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez tęsknię za polskimi, nasze sa najlepsze:))) pozdrawiam:)

      Usuń
  7. U nas wystarczyly dwa cieple dni a juz drzewa cale pokryly sie kwiatami... Jest pieknie i pachnaco :) Na bez czekam z niecierpliwoscia bo to obok konwalii i lawendy moja ukochane kwiaty :) W oczekiwaniu czestuje sie Twoim ciastem :) Zjadlabym teraz kawalek do kawki... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wczoraj jeszcze ani jednego kwiatka, dzisiaj juz wysypało tulipany:) a konwalie nawet z ziemi jeszcze nie wyszły... zobaczymy, na ciasto zapraszam:)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda pysznie. Truskawki jeszcze mam ale mrożone. Tylko orzechy niestety włoskie.Może spróbujemy z córka zamiast laskowych użyć włoskich. Smak będziei nny ale dobry.
    Ciekawa jestem, czy w związku z tym opóźnieniem forsycja zakwitnie. W ubiegłym roku niestety nie kwitła lecz od razu wypuściła liście.Podobnie było z pigwą, którą wtedy omroziło a dzisiaj też jeszcze goła.
    Pozdrowienia z Małopolski.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że śmaiało możesz zrobić z włoskimi, na pewno bedzie smaczne:) u nas na forsycji pojawiły się dzisiaj pączki, idzie wszystko piorunem:)

      Usuń
    2. Natura nadgania stracony czas i to jest cudowne.)

      Usuń
  9. witam! wspaniała stronka i fajne przepisy, wszyscy chwalą to ciasto, ale czy ktoś upiekł? ja zrobię to napewno, tylko ile jajek trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jak zawsze coś zjadłam:) juz wpisałam, dziękuje za czujność, pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly