30.04.2013

Sernik truskawkowy




To wiosenny sernik,  słodki, aromatyczny, lekki z dodatkiem truskawek.  Nie jest jednak to sernik na zimno. Bardzo smaczny i bardzo truskawkowy:)  Polecam!




SERNIK TRUSKAWKOWY
/forma o śr. 28 cm/

ciasto na spód:
*  200g mąki pszennej
*  120g masła
*  2 łyzki cukru
*  2 łyzki śmietany
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180stC.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną formę - dno i boki.  Na wierzchu położyć arkusz folii aluminiowej i obciążyć np grochem.  Wstawić na 20 minut, zdjąć obciążenie i dopiec 15 minut.
Ostudzić.

masa serowa:
*  600g twarogu zmielonego
*  5 jajek
*  100g cukru pudru
*  200g śmietanki kremowej
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  cukier waniliowy
*  1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  1 łyżka mąki pszennej
*  300g truskawek

dodatkowo:
*  1/2 słoika dżemu truskawkowego

Ubić całe jajka z cukrem, ciągle mieszając dodawać po łyżce sera, śmietankę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.  Na końcu dodać zmiksowane truskawki i wymieszać łyżką.
Ostudzony spód posmarować dżemem truskawkowym i wylać masę serową.
Upiec w 180stC przez 60 minut.  Wyłączyć i pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia.  Kroić  po kilku godzinach a jeszcze lepiej na drugi dzień.
Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego:)




*










17 komentarzy:

  1. Pychota.
    Pozdrowienia z Czchowa nad Dunajcem.)

    OdpowiedzUsuń
  2. oddałabym wiele za ten kawałek z talerzyka, Kasiu- piękny serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I całe szczęście, Kasiu, że to nie jest sernik na zimno! Byłby strasznie banalny. Tymczasem truskawkowy, pieczony to jest coś! Przyznam,że dotąd nie miałam z takim do czynienia. Wygląda przepysznie i baardzo zachęcająco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! pysznie sie prezentuje i wiem, ze mój Małżon byłby nim zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sernik to bym z przyjemnością zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, cudowny! Aż mi ślinka cieknie. :)
    A jaka piękna wiosna z tymi kwiatkami ,pozdrowienia Kasiu:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiosennie i pachnąco u Ciebie. Sernik ogromnie kuszący. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, ale narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu ależ cudowne kwiatymasz w swoim ogrodzie ... chciałabym tak usiąść i cieszyć się tak pięknym wiokiem podjadając sernik:)buziaki Jola

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie :) Z pewnością wykorzystam Twój pomysł :)
    Zapraszam do siebie :3

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślałam, że po połączeniu kokos- truskawka już nic mnie nie zaskoczy, ale to pobiło je wszystkie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślisz, że mogę zamiast truskawek wykorzystać zmielone banany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslę ze możesz, banany tez nadają sie do takiego sernika, kiedys robiłam, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :) Napewno przepis wykorzystam.

      Usuń

Printfriendly