06.10.2008

Jesień i ...zebra



Choć dzisiejszy dzień szary i mglisty, to mimo wszystko jest pięknie...
W ogrodzie zaczynają żółknąć i czerwienieć liscie, kwiaty wciąż kwitną, niektóre dopiero rozkwitają, inne przebarwiają się i wyglądają wyjątkowo dostojnie...
Hortensje przebierają się z białych i różowych szat w czerwone i zielone...
Marcinki zaczynają rozkwitać, fioletowo, różowo, niebiesko i bordowo...
I pomimo szarego nieba, ogród jest barwny i wesoły...i zupełnie nie wiem czemu, ale wlasnie w tym czasie piekę zebrę...



Przepis jest autorstwa - owieczki z cincina.

Ciasto wypróbowane wielokrotnie, bardzo dobre i zawsze się udaje...z tego przepisu zebra wychodzi najsmaczniejsza!

ZEBRA

składniki:
* 5 jaj
* 1,5 szkl. cukru
* 2,5 szkl. mąki
* 2 łyżeczki pr. do pieczenia
* 1 cukier waniliowy
* 1 szkl. zimnej przegotowanej wody
* 3/4 szkl. oleju
* aromat arakowy (ja daję waniliowy)
* 3 łyżki mąki krupczatki
* 3 łyżki kakao

wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z odrobiną soli. Żółtka ubić w oddzielnym naczyniu z cukrem, cuk. waniliowym, wodą. Miksując dodawać mąkę, pr. do pieczenia, aromat i na końcu olej. Wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę.
Wymieszać delikatnie z ubitą pianą i podzielić ciasto na pól do dwóch misek. Do jednej części dodać mąkę a do drugiej kakao. Wymieszać jedną porcję ciasta z mąką a drugą część z kakaem.
Formę keksówkę (ja pieklam w tortownicy z kominem) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wlewać na przemian ciasta, raz jasne a raz ciemne.
Piec w temp. 180 st C przez 1 godzinę, aż wyrośnie i pęknie wzdłuż. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

3 komentarze:

  1. Piękna ta zebra, narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam Twoja zebre jakiś czas temu ale nie mogłam wpisać komentarza...

    Bardzo rodzince smakowało,nie mogli sie doczekac i podkradali jeszcze ciepłą zebre.
    Bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly