16.10.2008

Chleb razowy pszenno-żytni

3rd World Bread Day hosted by 1x umruehren bitte aka kochtopf
Święto chleba...Do niedawna nie bylo dla mnie tak ważne jak jest dzis...od czasu kiedy zaczęłam w domu piec własne pieczywo, chleb stal się bardzo ważnym gościem, którego trzeba doglądać, rozpieszczać i każdą chwilę przebywania z nim celebrować...cieszę się każdym wypiekiem, delektuję zapachem pieczenia i smakiem ciepłego jeszcze kęsa...cudownie jest upiec chleb na jaki ma się ochotę i kiedy ma się ochotę (prawdę mówiąc zawsze mam ochotę na pieczenie i wypróbowywanie nowych przepisów).
A ten poniżej mogę jeść codziennie...



CHLEB RAZOWY PSZENNO-ŻYTNI

zaczyn:
1/2 szkl zakwasu z mąki żytniej razowej
150g mąki żytniej razowej
100g mąki żytniej typ 720
ciepla woda przegotowana
Wieczorem wymieszać zakwas z mąką, dodając tyle wody by utworzyla się gęsta masa. Przykryć i pozostawić przez noc.

ciasto na chleb:
100g mąki żytniej typ 720
300g mąki żytniej razowej
300g mąki pszennej razowej
2 plaskiem łyżeczki soli
3 łyżki ziaren kminku
2 lyżeczki kminku mielonego
ciepla przegotowana woda
+ zaczyn

Do miski z zaczynem dodać mąkę, kminek i sól. Dolewać powoli cieplej wody aby ciasto mialo konsystencję luźną lecz nie rzadką. Wymieszać dobrze, zostawić na 15 minut by odpoczęło. Foremki keksowe natluscić olejem i wysypać otrębami. Nalozyć ciasto do polowy wysokości. Z wierzchu wygładzić i spryskać olejem. Przykryć folia spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość, a trwa to mniej więcej 2-3 godz.
Nagrzać piekarnik do temperatury 250stC i włożyć foremki z chlebkami, jeszcze raz spryskując olejem z wierzchu. Piec w tej temperaturze 20 minut, po czym zmniejszyć do 210stC i dopiekać jeszcze 35-40minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten chleb,pieczywo na zakwasie to jest to co najbardziej lubię piec

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ja też zdecydowanie wolę takie chlebki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa cudne chlebki ! Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  4. no i znalazłam! idę po kminek w ziarenkach (bo mielony mam...) i jutro będę się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam Kasiu! mam dwa chlebki i będę je chyba jadła przez dwa tygodnie (reszta rodzinki nie lubi tego typu chlebów...). Smak wybitnie dla wielbicieli kminku - na szczęście do takich należę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly