08.10.2008

Chleb "ekspresowy"



To przepis mojego pomysłu, kiedy brakowało czasu i chleba w domu...
Równie dobrze można z tego przepisu zrobić bułeczki czy bagietki...ale jak czasu nie ma zbyt wiele, to chleb jest najszybszą formą tego pieczywa. Ostatnio piekłam go na kamieniu (nareszcie go mam!) i muszę przyznać że to świetny wynalazek, po włożeniu na rozgrzany kamień, chleb wystrzelił jak balonik, podnosząc boki do góry...wspaniale to wyglądało...
Smak lekko "ciabatowy", pszenny...najsmaczniejszy świeży, ale na drugi dzień też dobry i wciąż mięciutki!



CHLEB PSZENNY "EKSPRESOWY"

składniki na 2 bochenki:
800g mąki pszennej typ dowolny
3 plaskie łyżeczki soli morskiej
1 łyżka cukru
40g drożdży świeżych
ok. 1/2l cieplej wody (może byc trochę więcej lub mniej)
2 łyżki oliwy

Wsypać mąkę do dużej miski, w środku zrobić dolek. Drożdże rozpuścić w szklance wody i wlać do zagłębienia w mące. Zagarnąć trochę mąki do srodka i lekko połączyć z drożdżami, przykryć i zostawić na 20 min. aż "ruszą". Dodać sól, cukier, oliwę i dozując, dolewać wodę.Wyrobić ciasto (ok. 10 minut) aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części,odgazować, rozpłaszczyć i uformować bochenki. Pozostawić na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, przykryć ściereczką i zostawić na 1/2 godziny. W tym czasie nagrzać piec do temp. 230stC z kamieniem (30min). Po czym upiec chlebki, zraszając piekarnik wodą. Czas pieczenia ok 40-45 minut.

7 komentarzy:

  1. No właśnie, kamień to jest to, bez względu na to czy pieczemy chleb na drożdżach czy na zakwasie on spełnia swoją rolę. Wspaniały chlebek !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję,żałuję że wcześniej go nie kupiłam...ale lepiej późno niż wcale :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam chlebek jest przepyszny i szybki w wykonaniu polecam.
    Kasieńko gratuluję blogu, jest tu cieplutko i miło.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wandziu dziękuję! Cieszę się że chlebek Ci smakował...Poadrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. kass sliczna ta twoja stronka ,tak jesiennie i pachnaco chlebusiem...

    OdpowiedzUsuń
  6. uff wkoncu mi sie udalo do Ciebie cos napisac ...mialam male problemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten chlebus jest najpyszniejszy pieczony na kamieniu :) dzieki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly