gry online

30.10.2008

Chleb zwykły pszenno-żytni

Jest dużo przepisów na chleby codzienne, czyli takie które można jeść codziennie i do wszystkiego.
Ten chleb jest wlasnie taki, jest to lepsza wersja chleba baltonowskiego (tak nazywane są wlasnie...nie wiedzieć czemu... chleby powszednie). Chleb jest nieskomplikowany i bardzo dobry w smaku. Można zrobić go w wydaniu pszennym albo pszenno-żytnim. Mój jest mieszany, ma piękną brązową skórkę i smak prawdziwego chleba...

CHLEB ZWYKŁY

składniki na dwa bochenki:

700g mąki pszennej chlebowej (typ 850)
200g mąki żytniej (typ720)
100g mąki żytniej razowej (typ 2000)
150g zakwasu z mąki żytniej
2,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki drożdży instant(niekoniecznie)
ok. 3-4 szkl. wody (lub pól na pól woda z Maślanką lub kefirem)

Wymieszać w misce 300g mąki pszennej i 200g maki żytniej z zakwasem i okolo 1 szkl cieplej wody, do połączenia wszystkich składników.Przykryć miskę i odstawić w cieple miejsce aż zacznie rosnąć. Dodać resztę składników, powoli dolewając płyn i wyrabiać. W zależności od gęstości zakwasu, płynu dodać mniej lub więcej, tak aby ciasto tworzyło dosyć zwartą lecz nie twardą masę.Wyłożyć na stolnicę i wyrobić dokładnie ok 10 minut, ciasto musi być gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętosć).W międzyczasie co godzinę ciasto wyjąć na stól, odgazować, zlożyć na trzy podwinąć boki pod spód i włożyć do miski. Tak postępować 3 razy. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko, podzielić na pól i uformować dwa podlużne lub okrągle bochenki. Włożyć do koszyków do wyrastania zlepieniem do góry, albo na oprószona mąką blachę, na której będzie pieczony - zlepieniem w dól. Przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, ma podrosnąć o co najmniej 60%. Nagrzać piekarnik w międzyczasie do 250stC, jeśli z kamieniem to 30-45 minut. Spryskać piec i wsunąć chleb spryskując go także(można naciąć go ostrym nożykiem).Po minucie ponownie spryskać piekarnik. Piec ok 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 210stC i piec jeszcze 30-35 minut. Skórka musi zbrązowieć a postukany od spodu musi wydawać głuchy odgłos. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...