30.10.2008

Chleb zwykły pszenno-żytni

Jest dużo przepisów na chleby codzienne, czyli takie które można jeść codziennie i do wszystkiego.
Ten chleb jest wlasnie taki, jest to lepsza wersja chleba baltonowskiego (tak nazywane są wlasnie...nie wiedzieć czemu... chleby powszednie). Chleb jest nieskomplikowany i bardzo dobry w smaku. Można zrobić go w wydaniu pszennym albo pszenno-żytnim. Mój jest mieszany, ma piękną brązową skórkę i smak prawdziwego chleba...

CHLEB ZWYKŁY

składniki na dwa bochenki:

700g mąki pszennej chlebowej (typ 850)
200g mąki żytniej (typ720)
100g mąki żytniej razowej (typ 2000)
150g zakwasu z mąki żytniej
2,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki drożdży instant(niekoniecznie)
ok. 3-4 szkl. wody (lub pól na pól woda z Maślanką lub kefirem)

Wymieszać w misce 300g mąki pszennej i 200g maki żytniej z zakwasem i okolo 1 szkl cieplej wody, do połączenia wszystkich składników.Przykryć miskę i odstawić w cieple miejsce aż zacznie rosnąć. Dodać resztę składników, powoli dolewając płyn i wyrabiać. W zależności od gęstości zakwasu, płynu dodać mniej lub więcej, tak aby ciasto tworzyło dosyć zwartą lecz nie twardą masę.Wyłożyć na stolnicę i wyrobić dokładnie ok 10 minut, ciasto musi być gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętosć).W międzyczasie co godzinę ciasto wyjąć na stól, odgazować, zlożyć na trzy podwinąć boki pod spód i włożyć do miski. Tak postępować 3 razy. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko, podzielić na pól i uformować dwa podlużne lub okrągle bochenki. Włożyć do koszyków do wyrastania zlepieniem do góry, albo na oprószona mąką blachę, na której będzie pieczony - zlepieniem w dól. Przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, ma podrosnąć o co najmniej 60%. Nagrzać piekarnik w międzyczasie do 250stC, jeśli z kamieniem to 30-45 minut. Spryskać piec i wsunąć chleb spryskując go także(można naciąć go ostrym nożykiem).Po minucie ponownie spryskać piekarnik. Piec ok 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 210stC i piec jeszcze 30-35 minut. Skórka musi zbrązowieć a postukany od spodu musi wydawać głuchy odgłos. Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Polecam!

1 komentarz:

  1. Bonjour,je viens de parcourir votre blog,j'ai beaucoup aimé....Je suis tombée sur votre blog il y a quelques mois (en cherchant, justement, la "vraie" recette Et tous ces plats ,vous en avez des recettes !!!!!!! bonne journée la recette que j'ai ne me satisfait pas ,je suis très preneuse !! merci par avance
    j'ais déjà traité un site comme ca
    recette creme anglaise
    recette patisserie
    recette quiche lorraine
    recette couscous
    Couscous recipe
    Recette Thermomix
    Recette cookies
    Recette crepe
    gateau au yaourt
    Recette moelleux au chocolat
    Dessert rapide
    Recette tiramisu
    Recette paella
    Recette punch
    Recette pancakes
    Recette crumble
    Je viens de tester ta recette, elle est parfaite. Je vais bientôt la publier sur mon blog !! :) Merci pour cette super recette.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly