28.10.2008

"Żabie oczka"

Ciasteczka z dziurką vel "żabie oczka" są łatwe do wykonania i należą do moich ulubionych. Przelożyć można dowolnym dżemem lub marmoladą, ja zrobilam z dżemem wisniowym.





KRUCHE CIASTKA Z DZIURKĄ vel ŻABIE OCZKA

składniki:
70 dkg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki smalcu
2 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka pr. do pieczenia
3/4 szklanki cukru

do przełożenia:
powidła śliwkowe, dżem wiśniowy lub inna niesłodka marmolada

wykonanie:
Zarobić ciasto kruche z powyższych składników, zawinać w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ciasto i zimne wałkować lekko podsypując mąką na gr. 3-4 mm.Wykrawać okrągłe ciasteczka, w połowie z nich robimy dziurki wielkości naparstka i pieczemy ok 10 min. w temp. 190stC.
Należy pilnować aby się nie zbrązowiały. Ciastka całe smarujemy powidłem i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly