27.10.2008
Cukinia dietetyczna...
Jesienne cukinie nadziewane i zapiekane z mozzarellą należą do moich ulubionych potraw z tego warzywa. Teraz, kiedy pomidory smakują jeszcze "pomidorowo" a cukinie są jeszcze na straganach, mozna zafundować sobie i najbliższym pyszne danie...a na dodatek jest to przepis w wersji dietetycznej.
CUKINIA Z KASZĄ GRYCZANĄ
skladniki na 4 osoby:
* 4 młode cukinie
* 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej (ew. brązowego ryżu)
* 30 dkg pieczarek
* 4 cebule
* 3 ząbki czosnku
* pieprz,sól, bazylia
* koperek i natka
* oliwa z oliwek
* 20 dkg mozzarelli
* 1 jajko
* 1 szklanka bulionu(może być z kostki)
* 4 łyzeczki koncentratu pomidorowego
* sos sojowy, pieprz
* 2 pomidory
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Do kaszy ugotowanej dodać przesmażone pieczarki z cebulą, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę i koperek, jajko, oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać.
Cukinie umyć (nie obierać), przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wyjąć pestki (albo zawiązki pestek) aby zrobić miejsce na farsz. Napełnić cukinie, tworząc kopczyki, lekko ugnieść.
Do bulionu dodać przecier pomidorowy i przyprawy, wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym lub na blasze (wysmarować oliwą!) ułozyć połówki cukinii. podlać od spodu mieszaniną bulionu i przecieru. Na wierzch połozyć plasterki sera, a na to plastry pomidora.
Posypać bazylią i wstawić do piekarnika na 30 minyt , temp. 180 st C.
Jeśli bulion wcześniej wyparuje dolać trochę wody. Smacznego!
Etykiety:
dietetycznie,
Jesienny obiad,
Smaki jesieni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie miałam naczynia zaroodpornego i troszke inne dodatki w lodowce wiec sporo pozmienialam w farszu, dodalam boczek i dalam tylko łyżkę przecieru pomidorowego i to od razu do kaszy oraz zapiekalam w foli aluminiowej posmarowanej olejem,ale melduje ze pomysl jest super i bylo bardzo pyszne! dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuń