26.07.2009
Ciasto kokosowe z owocami.
Poruszyly moją wyobraźnię...poczulam ten smak wirtualnie...i musialam czym prędzej upiec, tylko że nie mufinki i nie z malinami.
Z przepisu podanego na blogu Bey wyczarowalam pyszne ciasto (tu bez zmian skladników!) z wisniami.
Dziekuję Bea!
Upieklam z potrójnej ilosci skladników, w foremce (adekwatnej do ilosci 'zjadaczy') 38x25cm. Użylam wydrylowanych wisni (u mnie sezon wisniowy w pelni),które dodaly charakteru i przelamaly 'niebiańską' slodycz samego ciasta. Wedlug mnie polączenie trafione w dziesiatke!
CIASTO KOKOSOWE Z WISNIAMI
300 g masła
6 jajka
300 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
300 g mąki
75 g wiórków kokosowych
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
swieże wydrylowane wisnie
Piekarnik nagrzać do 175°.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Dodać mąkę, masło i skórkę i dobrze wymieszać.
Wylozyc ciasto do blaszki wysmarowanej maslem i wysypanej maką. Piec ok. 45 minut.
* Sprawdzic patyczkiem czy upieczone, jesli trzeba dopiec jeszcze 5 minut.
Zakwitly agapanty...
Etykiety:
ciasta,
ciasta ucierane,
ciasta z owocami,
Smaki lata
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwzięłyście się z Beą na mnie z tym połączeniem owocowo-kokosowym! Nie ma rady, trzeba piec!
OdpowiedzUsuńtez mam na to ciasto ochote ale tak jak Bea w muffinkowych foremkach:)) takich mini bo uwielbiam z niej korzystac:)) a u mnie wisci juz niet niestety... bede musiala z borowkami amerykanskimi pewnie podziałac:))
OdpowiedzUsuńTwoje agapanty wywołały u mnie lekkie uczucie zazdrości :) Są piękne. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńjakie pyszne ciasto ,oj jak się pięknie prezentuje
OdpowiedzUsuńTak,musi być niezywkle pyszne i maślane;)
OdpowiedzUsuńowoce uwielbiam i kokos też w tym cieście jest wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny wypiek! A jakie zdjecia...az niemal czuje ten smak i aromat!
OdpowiedzUsuń