26.07.2009

Ciasto kokosowe z owocami.



Poruszyly moją wyobraźnię...poczulam ten smak wirtualnie...i musialam czym prędzej upiec, tylko że nie mufinki i nie z malinami.
Z przepisu podanego na blogu Bey wyczarowalam pyszne ciasto (tu bez zmian skladników!) z wisniami.
Dziekuję Bea!

Upieklam z potrójnej ilosci skladników, w foremce (adekwatnej do ilosci 'zjadaczy') 38x25cm. Użylam wydrylowanych wisni (u mnie sezon wisniowy w pelni),które dodaly charakteru i przelamaly 'niebiańską' slodycz samego ciasta. Wedlug mnie polączenie trafione w dziesiatke!



CIASTO KOKOSOWE Z WISNIAMI

300 g masła
6 jajka
300 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
300 g mąki
75 g wiórków kokosowych
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny

swieże wydrylowane wisnie

Piekarnik nagrzać do 175°.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Dodać mąkę, masło i skórkę i dobrze wymieszać.
Wylozyc ciasto do blaszki wysmarowanej maslem i wysypanej maką. Piec ok. 45 minut.

* Sprawdzic patyczkiem czy upieczone, jesli trzeba dopiec jeszcze 5 minut.







Zakwitly agapanty...

7 komentarzy:

  1. Uwzięłyście się z Beą na mnie z tym połączeniem owocowo-kokosowym! Nie ma rady, trzeba piec!

    OdpowiedzUsuń
  2. tez mam na to ciasto ochote ale tak jak Bea w muffinkowych foremkach:)) takich mini bo uwielbiam z niej korzystac:)) a u mnie wisci juz niet niestety... bede musiala z borowkami amerykanskimi pewnie podziałac:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje agapanty wywołały u mnie lekkie uczucie zazdrości :) Są piękne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie pyszne ciasto ,oj jak się pięknie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak,musi być niezywkle pyszne i maślane;)

    OdpowiedzUsuń
  6. owoce uwielbiam i kokos też w tym cieście jest wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny pyszny wypiek! A jakie zdjecia...az niemal czuje ten smak i aromat!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly