21.07.2009

Drożdżówka z jagodami.



Kolejne ciasto, które piekę każdego lata.
Ciasto drożdżowe w tym placku jest delikatne i lekkie.
Kruszonka mocno chrupiąca, na bazie brązowego cukru, ma waniliowy aromat.
Jagody oczywiscie swieże i pyszne.
Polecam!




DROŻDŻÓWKA Z JAGODAMI
/foremka 38x25cm/

ciasto:
650g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 żóltka
1 jajko
100g masla
2 - 2,5 szkl mleka cieplego
30g drożdży swieżych
1,5 lyżki cukru z prawdziwą wanilią
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli

kruszonka:
1/2 szkl cukru brązowego
70g masla
70g smalcu
180g mąki
2 lyzki cukru z prawdziwą wanilią

na wierzch:
400g jagód

Drożdże rozdrobnic i wymieszac z lyżką cukru, lyżką mąki i 1/2 szkl cieplego mleka, przykryc i odstawic na 10 minut do 'ruszenia'.
Maslo rozpuscic w rondelku.
Do miski robota wsypac makę, cukier, cukier waniliowy, sól i dodac drożdzowy roztwór i resztę mleka. Wlac żóltka , jajko, skórkęz cytryny i wlączy mikser na srednie obroty. Wyrabiac aż wszystko dobrze się polączy, trwa to ok 5 min.
Dodac wówczas stopione, lekko cieple maslo i wyrabiac dalsze 5 minut.
Przelożyc ciasto do większej miski, przykryc i pozostawic w cieple na ok 35-40 min, az podwoi objętosc.
W tym czasie polączyc skladniki kruszonki widelcem, zagniesc krótko palcami i wlożyc do lodówki do schlodzenia.
Piekarnik nagrzac do 180stC.
Blaszkę wylożyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem.
Wyrosnięte ciasto przelożyc do formy, wyrównac powierzchnie, posypac jagodami i na wierzch rozkruszyc zimną kruszonkę.
Umiescic ciasto w piekarniku i piec ok 35 minut, aż się przyrumieni. Można dla pewnosci sprawdzic patyczkiem przed wyjęciem ciasta z pieca. Jesli jest suchy - wyjąc na kratkę.
Można posypac cukrem pudrem. Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Och, Kass, ta drożdżówka to normalnie raj na ziemi :) Mogę wpaść na kawałeczek :)

    A czy ja widzę nowych kocich towarzyszy? Słodkie, choć Dobrusia chyba po poważnych przejściach :( Podrap ją za uszkiem ode mnie, a Lolę za tą słodką pozę snu :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś identyczne (dokładnie te same składniki) ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tili zapraszam!pyszczki podrapane...
    ps. remont dobiega końca?

    An-no te proporcje są w tym cieście bardzo dobre, wychodzi lekka drożdżówka, jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka puszysta drozdzowka! juz dawno takiej nie widziałąm;) juz dawno nie jadlam drozdzowego, musze i ja cos wykombinowac;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kass! Ty kusicielko moja!! :-D
    A z wiśniami też można?

    OdpowiedzUsuń
  6. Viridianka wykombinuj bo lato szybko mija... i owoce też...

    Ata mozna z wisniami , oczywiście...ja następne upiekę z nimi własnie, dojrzały i muszę czym prędzej zrywac i przerabiac, piec, jesc...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu czuję zapach drożdżowego i mam ochotę biec po szklankę mleka :)
    Nieodmiennie zachwycam się Twoją kocią rodzinką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne zdjecia! Najbardziej mi sie podoba to pierwsze. Oddaje caly urok i puszystosc tego ciasta. Drozdzowe to moje ulubione.
    Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe z kruszonką...patrzę i wspominam drożdżówki mojej Babci...

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie się prezentuje! POdobnie jak biszkopt poniżej... B.podobają mi się filiżanki, które masz na zdjęciu przy biszkopcie. Urocze :)

    PS pozwalam sobie dodać Twą stronę do moich linków.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu,ale mam ochotę na tą drożdżówkę!:DD

    OdpowiedzUsuń
  12. Kass, o wspomnienie wspomnien :-)
    Najlepsze i piekne - juz by mi tu kapaly lzy gdybym sie nie najadla jagod w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoja drożdżówka wygląda przepieknie. Upiekłam dokładnie wg Twojego przepisu, pięknie mi wyrosła, patyczek był suchy. Studziłam ją przy uchylonym piekarniku, a mimo to ciasto bardzo opadło i w srodku w ogóle nie jest puszyste tylko takie zbite, gęste. Czyżby zakalec? Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze... szkoda że nie wyszło, sama nie wiem co napisac bo prawdę mówiąc nie wiem, mnie tez czasem zdarza sie taki 'gnieciuch', w moim przypadku zawiniła mąka, wiem bo kazde ciasto wychodziło zniej kiepskie i zbite :( może i u Ciebie tak było...pozdrawiam i życzę tylko wspaniałych wypieków:)

      Usuń

Printfriendly