10.05.2013

Majowa młoda kapusta



Piszę ten post bardzo niekulturalnie:(
Lewą ręką (a leworęczna nie jestem) stukam w klawiaturę ...a prawą mam zajętą bo dzierżę w niej widelec i zajadam się młoda kapustą:)
Wiecie co, ta kapusta jest tak dobra, że nie mogła czekać :)
Młoda kapusta to poezja!



Danie można przygotować w pól godziny, a smakuje wybornie:)
Polecam!


MŁODA KAPUSTA Z OSTRĄ PAPRYCZKĄ I SWOJSKĄ KIEŁBASĄ

*  główka młodej kapusty
*  3 czerwone cebule
*  2 ostre papryczki czerwone
*  1 ząbek czosnku
*  sól, pieprz świeżo zmielony
*  pęczek koperku
*  1/2 pęczka natki pietruszki
*  szczypior
*  200 g swojskiej chudej kiełbasy
*  kilka łyżek oliwy z oliwek
*  łyżka masła
*  łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny




Kapustę umyć, nie usuwać wierzchnich liści.  Pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Papryczki umyć i pokroić w cienkie paseczki, jeżeli obawiamy się że będzie zbyt ostro - można usunąć wcześniej pestki.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Poszatkować natkę pietruszki, koperek i szczypior.

W głębokim rondlu krótko podsmażyć na oliwie cebulę.  Po chwili dodać posiekany czosnek, kapustę, papryczki i kiełbasę.  Smażyć 6-8 minut mieszając.  Dodać ocet winny, posiekany koperek i szczypior, posolić, popieprzyć i smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu dodać masło.
Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody - najlepiej młodymi:)
Smacznego!




*


20 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką kapuste ale tylko te co zrobi moja teściowa i ciocia. Mi taka smaczna niestety ale nie wychodzi.
    pozdrawiam Ela.

    OdpowiedzUsuń
  2. Młoda kapustka jest pycha, trudno nawet ją zepsuć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu piekne zdjecia ,piekny ogrod w tle(kiedy moj taki bedzie??) mloda kapusta to moje chyba najukochansze jedzenie wiosenne.;)ewam
    Ps.pisze ze szkolnego komputera dlatego nie jestem zalogowana;) nie chce sladow pozostawiac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani się obejrzysz a ogród będzie zarośnięty:))

      Usuń
  4. Uwielbiam młodą kapustę a u Ciebie na bogato:)
    Piękny garnek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo, ale pychota Kasiu! Cudownie się prezentuje, tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi by pyszne! Jutro chyba zrobię. I przyznam się,że nie lubię klasycznej gotowanej młodej kapusty z koperkiem, bo jest zwyczajnie mdła.
    Rozglądam się też za szparagami i czekam niecierpliwie , aż stanieją, bo 15 zeta za pęczek, to jednak przesada. Pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czekam aż stanieją:)

      Usuń
    2. Zrobiłam dopiero dziś. Jest cudowna! Twoja pewnie lepsza, bo byłam zmuszona zmodyfikować przepis, zamiast czerwonej cebuli była zwykła, brak koperku i natki, za to dałam szczypiorek, brak ostrych papryczek, zamiast nich dodałam pół łyżeczki sambal oelek. Wyszła ostra i pyszna. Dopisuję do ulubionych przepisów. Super:)

      Usuń
    3. Ja tez wolę ostrzejszą kapustę, cieszę się że Ci taka smaczna wyszła:)

      Usuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mloda kapustka jest, owszem pyszna no ale zeby zajadac sie kapucha na sniadanie ? ... a garczek miedziany, choc podstarzaly jest zdobycza na wieki wiekow. Wiem cos, bo sama posiadam pare i nawet patelnie, ktora wprawdzie wazy 'tone' ale jest nie do zdarcia. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam kapustę w czasie pisania posta a nie kiedy go publikowałam, trzeba trochę czasu zanim przygotuje się przepis, zdjęcia itd... wiele osób nie zdaje sobie sprawy że to jednak wymaga trochę pracy:) a garnki są rzeczywiście super:)

      Usuń
  9. .. no ale zeby jadac kapuste na sniadanie ? .. wole kromke z maslem i miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ apetycznie wygląda :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. piękna!!! i ten rondel... super zdjęcia :) miłego weekendu życzę i cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie jak zawsze:) Młodą kapustę zawsze robię jako wiosenne danie bigosowe i dzięki za podpowiedź, bo właśnie zadałam sobie pytanie co na sobotni obiad? Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu, kapucha fantastyczna,a fotki baaardzo urokliwe..:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasiu ta kapusta śmiało może być samodzielnym daniem:) ....uwielbiam młoda kapustę, ale w tym roku raczej jej nie pojem:( .... zaczekam na przyszły i wówczas nadrobię:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasza ulubiona odsłona młodej kapusty to wersja ze śmietaną, ale Twoje dane kusi niesamowicie. Za tydzień będziemy mieli swojską kiełbasę, więc chyba się skuszę... oja tak, tak...;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly