2.09.2008
Drożdżowe ze sliwkami.
Drożdżowe...
Ciasto drożdżowe w polaczeniu z owocami to zestaw doskonaly. W czasie, kiedy owocuja jablonie, sliwy, grusze, morele albo lesne jagody czy wczesniej truskawki, maliny - nie sposob nie upiec ciasta drozdzowego z owocami i kruszonka. Jest to jedno z najsmaczniejszych ciast i wbrew pozorom jedno z lajtwiejszych do wykonania. Ten przepis pochodzi od koleżanki mojej córki, ciasto jest puszyste, pyszne i dlugo zachowuje swieżosc, polecam!
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
skladniki na dwie blachy (25x38cm)
ciasto:
1 kg maki pszennej
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
6 jajek
1 kostka margaryny
1 lyzka smalcu
4 lyzki oleju
1i 1/4 szkl. cukru
1/2 lyżeczki soli
aromat arakowy (ja użylam waniliowy)
cukier waniliowy
kruszonka:
1 kostka masla (lub 1/2 masla i 1/2 margaryny)
30 dag maki
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1/ Rozpuscic margaryne, smalec i ostudzic.
2/ Utrzec jajka z cukrem + cukier waniliowy na puszysta mase.
3/ Mleko lekko podgrzac. Do malej miski wlac 1/4 szkl. mleka, rozpuscic drożdże, wsypac do nich garsc mąki i lyzeczkę cukru, wymieszac i odstawic do wyrosnięcia.
4/ Do dużej miski wsypac mąkę, dodac resztę skladnikow i zaczyn. Wyrobic ciasto energicznie, aż będzie jednolite - ma byc dosc luźne (w przepisie mowa jest o wyrabianiu lyżka, ja wyrabialam w robocie).Przykryc i odstawic do podwojenia objętosci (ok 3/4 godziny).
Zrobic kruszonkę:
Margaryna ma byc miękka, wczesniej trzeba wyjąc ją z lodowki. Wszystkie skladniki polączyc ręką. Odstawic do lodowki dostęzenia.
Ciasto podzielic na dwie częsci, przelozyc na dwie blachy wysmarowane tluszczem. Na ciescie ukladac owoce sezonowe i poskubac na wierzch kruszonkę.
Piec w temp. 200stC przez ok. 30-35 minut.
Sprawdzic patyczkiem czy jest upieczone. Nie piec zbyt dlugo, zrobi się suche!
Ciasto jest wspaniale zarowno z owocami, jak i bez.
Smacznego!
Etykiety:
ciasta,
ciasta drożdżowe,
ciasta z owocami,
Smaki jesieni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz