22.09.2008

Chleb z cukinią i pomidorami



Cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni, ja zrobilam z nią chleb wzbogacając smak suszonymi pomidorami. Wyszedl wilgotny, mięciutki i aromatyczny chlebek.
Dodatek tymianku nadal mu charakteru ziolowego, a dodatek cukinii i pomidorów zabarwil miąższ na piękny zloty, jesienny kolor. Bardzo smaczny, polecam!



CHLEB Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

400g mąki chlebowej lub typ 650
100g mąki pszennej razowej typ 2000
20g drożdży
6-8 pomidorów suszonych w oliwie
2-3 lyżki oliwy z zalewy pomidorów
1 plaska lyzeczka soli najlepiej morskiej
1 plaska lyżka cukru
1 cukinia o wadze ok.300g
2 lyżeczki suszonego tymianku lub 1,5 lyżki swieżego
1/3 szkl cieplej wody

Cukinię o temp. pokojowej umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i zlać do szklanki, zostawiając do dalszego wykorzystania. Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Do miski wsypać mąki, sól, cukier,pomidory, tymianek , oliwę, dodać startą cukinię i wymieszać dokladnie. W srodku zrobić dolek, wlać do niego rozpuszczone w wodzie drożdże i lekko zagarniając mąkę wymieszać. Zostawić na 5 minut aby drożdże "ruszyly". Następnie wymieszać i wyrobić ciasto, w razie potrzeby podlewając sokiem z cukinii. Wyrobić ok 6-8 minut, tak by wszystkie skladniki dobrze sie polączyly a ciasto bylo gladkie. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyronięcia w cieple miejsce. Jak podwoi objętosć zagniesć jeszcze szybko, uformować bochenek lub wlożyć do formy (pieklam w okrąglej formie silikonowej o sred. 24cm). Przykryć folią spożywczą i zostawić na ok. 30 minut do wyrosnięcia. Jak się ladnie napuszy mozna piec. Piekarnik nagrzać do temp 190stC i wstawić chleb po uprzednim spryskaniu piekarnika wodą. Piec ok 35 minut, wyjąć jak będzie wypieczony i rumiany. Ostudzić na kratce, kroić po calkowitym wystygnięciu.



1 komentarz:

  1. Witam, chciałabym upiec ten chlebek tylko nie mam cukinii(biorąc pod uwagę porę roku:P) czy mogę czymś ja zastąpić
    pzdr :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly