09.09.2008

Na kolację ślimaczki...


Te buleczki są alternatywą dla kanapek...mozna je zrobić doć szybko a efekt murowany...są bardzo smaczne, pachnące lekko pizzą. Zapach rozchodzący sie po domu w trakcie pieczenia buleczek jest zniewalający. Slimaczki są dobre równiez na drugi dzień i znakomicie nadaja się na drugie sniadanie do szkoly lub pracy...

SLIMACZKI Z PIECZARKAMI
ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
2 lyzki octu winnego
2 lyżeczki soli
3 lyżeczki cukru
30g swieżych drożdży
1 szkl mleka
1 szkl wody
4 lyzki oliwy lub oleju slonecznikowego

nadzienie:
0,5 kg pieczarek
3 cebule
sol, pieprz, oregano
2 ząbki czosnku
oliwa do smazenia

do posmarowania i posypania:
1 jajko
10 dag mozzarelli
oregano lub inna przyprawa

Podgrzać lekko mleko z wodą, rozpuscić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę i dodać resztę skladników. Wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Jesli potrzeba mozna dodać odrobinę wody. Przykryć i zostawic do wyroniecia - ok. 1 godz.
W tym czasie podsmażyć pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano. Ostudzić lekko farsz.
Ciasto podzielić na pól. Każdą częsć rozwalkować, posmarować roklóconym jajkiem i nalożyć farsz. Następnie zwinąć w rulon jak makowiec. Walek pokroić na 2 cm plastry i ukladać na blasze wylożonej papierem w kilkucentymetrowych odstępach (lekko podrosną). Przykryć folia i odstawic na 0,5 godziny do napuszenia. Odkryć buleczki, posmarować jajkiem i posypać serem, ewentualnie posypać oregano. Wstawic do pieca nagrzanego do 180stC. Piec do zrumienienia ok 20 minut. Dobre na cieplo i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly