11.09.2008
Tarta z cebulą
Tarty wytrawne najlepiej smakują na jesienną kolację. Są ciepłym, sycącym posiłkiem. Tarta z cebula należy do moich ulubionych. Przepis pochodzi z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią".
TARTA Z CEBULĄ
składniki na ciasto:
15 dag mąki (najlepiej krupczatki)
7,5 dag margaryny
3 lyżki wody
szczypta soli
Z przesianej mąki z solą i margaryny wyrobić palcami ciasto az będzie przypominało kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagniesć kruche ciasto, uformować kulę i wlozyc do lodówki na 15 minut.
Formę na tarte lub zwykłą tortownice wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem dno i boki na wysokość ok 3 cm. Napełnić farszem.
składniki farszu:
4 sednie cebule
4 łyżki wody
5 dag utartego ostrego sera żółtego
3 dag masla
4 jaja
250 ml smietanki kremówki
1 kopiasta lyzka majeranku
sól, pieprz
Pokroić obraną cebulę i usmażyć na masle, kiedy się zrumieni podlać woda i poddusić do miękkosci.Pod koniec dodać sól, pieprz i majeranek. Ostudzona cebulę ulożyc na cieście. Ubić jajka ze smietaną, dodać polowę startego sera, wylać na cebulę i posypać resztą sera.
Piec w temp. 180 stC przez ok 1 godz. Jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Etykiety:
tarty,
wypieki wytrawne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kass gratuluje pomyslu!!bede twoim czestym gosciem i bede podjadaczem -podgladaczem internetowym
OdpowiedzUsuńDzięki że zajrzałaś! Cieszę się że ci się podoba...ja co prawda dopiero tu raczkuje...no ale moze z czasem...
OdpowiedzUsuń