08.09.2008

Jesienny obiad


Wrzesień .
Pora węgierek.
Można je użyc do ciast, ale tez wykorzystać przygotowując pyszny jesienny obiad. Nastala pora knedli ze sliwkami...

KNEDLE ZE SLIWKAMI

75 dag ugotowanych ziemniaków
1,5 szkl. mąki pszennej
1 jajko
2 lyzki mąki ziemniaczanej
ok. 70 dag sliwek - węgierek

10 dag masla stopionego
cynamon
cukier do posypania

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę. Sliwki umyć, wytrzeć, wypestkowac. Wylozyć na stolnice ziemniaki, mąkę, jajko i mąkę ziemniaczana i wszystko razem polączyc. Zarobić ciasto, niezbyt dlugo aby nie bylo klejące. Mozna lekko podsypywać mąką. Uformować kulę. Na stolnicy biorąc po kawalku ciasta, robić rulon, który następnie pokroić na plastry. Każdy plaster rozplaszczyć ręką na krążek. Na srodku placuszka ulożyć sliwke, dać odrobinę cukru i zlepić knedel. Tak postępować z każdym kawalkiem ciasta. Ukladać knedle na omączonej stolnicy.
Zagotować wodę w duzym garnku, posolić. Gotować knedle ok 5 minut, na srednim ogniu, mieszając od czasu do czasu.Wyjąć ugotowane kluski na talerz, polać stopionym maslem i posypać cynamonem i cukrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly