09.03.2009

Słodki Dzień Kobiet



Wczorajsze swięto bylo straaaaasznie slodkie. Upieklam kruche ciasto z konfiturą wisniowa. W zasadzie powinno się uzyć swieżych wisni, ale z braku swieżych użylam wlasnie konfitury, ciasto w zwiazku z tym znacznie zyskalo na slodkosci...




KRUCHY PLACEK Z WISNIAMI

/na blaszkę 25x35cm/

ciasto:
400g mąki pszennej
200g masla
50g smalcu
4 lyżki cukry
3 żóltka
100ml smietany 22%
skórka otarta z cytryny
1 cukier waniliowy

1 bialko

ponadto:
60dag swieżych wisni
4lyzki cukru
1 kisiel wisniowy

Tluszcz posiekać z mąką, dodać resztę skladników i szybko zagniesć ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wlożyć na 1 godz do lodówki.
W tym czasie wypestkować wisnie, wlożyć do rondla wsypać cukier i podgotować na malym gazie, by odparować częsć wody (ok 20 min). Wsypać kisiel i wymieszać. Chwilę zagotowac, i ostudzić.
Wyjąć ciasto z lodówki, 1/3 odkroić i odlożyć. Z reszty ciasta wywalkować prostokąt, tak aby ciasto zachodzilo na boki foremki. Posmarować tluszczem blaszkę lub wylożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylożyć foremkę, posmarować roztrzepanym bialkiem.
Na to wylać masę wisniową i równomiernie rozlożyć, wyrównując powierzchnię.
Pozostalą częsć ciasta rozwalkować i pokroić w paski z których ulożyć na ciescie kratkę.

Piekarnik rozgrzać do 180stC i wstawić na 35-40 minut.
Wyjąć na kratkę i jeszcze cieple posypać cukrem pudrem.
Polecam!

9 komentarzy:

  1. Kusi! Podoba mi się przepis na ciasto. Używasz go również do szarlotki?

    OdpowiedzUsuń
  2. An-na tak, to jest ciasto kruchutkie, ale nie rozpadające się, świetne do tart owocowych (można regulować ilosć cukru) i wlaśsnie do szarlotki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć, Kass, ależ tu u Ciebie smakowicie:-), zresztą nie pierwszy raz tu zaglądam... Twoja Paula jest z "twarzy" podobna do mojej Malwinki, co wyjśniam dla porządku:-), gdyż na drugim zdjęciu był Puszek. Serdecznie pozdrawiam Ori

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się to ciasto, a właśnie szukam dobrej podstawy do zutylizownia całej masy wiśni i malin z zamrażalki :)
    Tylko takie mam małe pytanko, czy można bez smalcu, z samym masłem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chetnie wprosilabym sie na takie ciasto:) Konfitura wisniowa - mmm..., toz to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tili oczywiście ze mozna bez smalcu, mozna dać więcej masła...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecudne ciasto :). Wygląda pysznie, taka szarlotka, tylko że z wiśniami. Mniam! Bardzo podoba mi się 2 zdjęcie :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly