gry online

21.03.2009

Wiosna...wiosna, wiosna ach to ty.... Weekendowa piekarnia # 24





Wiosna...to moja ulubiona pora roku!
Dzisiejsze slońce (wiosenne!) to balsam dla duszy i ciala!
Wiem że jedna jaskólka wiosny nie czyni...ale pierwsze kwiaty tak, zdecydowanie TAK!

Wiosennie tez bylo w mojej kuchni, niesamowicie pachnącej swieżym koperkiem i chlebkiem nim nadzianym...


To Weekendowa piekarnia #24, a wlasciwie jej wladczyni w tym tygodniu, czyli Aklat. sprawila że tak aromatycznie i wiosennie bylo u mnie ...
Chleb wyszedl pachnący swieżoscią i wiosną!




Przepis podaję za Aklat:

CHLEB ZE SWIEŻYM KOPERKIEM

Sponge:

1 cup (226,7 g) letniej wody,

1/2 łyżeczki drożdży instant,

1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,

1/4 cup (28,3g) mąki **

Ciasto właściwe:

cały sponge,

1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego,

226,7 g jogurtu naturalnego,

1 1/2 łyżeczki soli,

1/2 łyżeczki drożdży instant,

1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej,

1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki **



Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej.

Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiam i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczeło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.

* udało mi się uczestniczyć dopiero w czterech edycjach :)

** w oryginale jest to white whole wheat flour, czyli mąka typu 1600, w Polsce raczej niedostępna, ale można użyć mąki razowej typ 2000 i chlebowej w proporcjach 3:1 i powinno się zgadzać (mniej więcej :))


Moje zmiany:
1/ pieklam z mąki pszennej razowej i pszennej typ 650 w proporcji 2:1
2/ ja uformowalam jeden duży bochenek i pieklam go 40 minut


11 komentarzy:

  1. Piękny bochenek! A jak perfekcyjnie nacięty, zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb zawodowy! A kwiaty... U mnie dopiero kilka małych pierwiosnków. Może i u nas wiosna się jeszcze rozkręci.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kass, chleb piękny,cudownie Ci wyrósł,super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki, jaki najbardziej lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje dziewczyny!
    Aklat nie wiem czy naciecia perfekcyjne, nieustannie ćwiczę :) co dwa dni pieke jakiś chleb i nacinam, nacinam...

    Lisko zawodostwo to pewno jeszcze nie jest, choć rzeczywiście sporo ludzi je moje chleby, ale to raczej pasja...i przyjemność! A wiosna pewno się rozkreci, wszystko przed nami...jutro niestety znowu śnieg z deszczem...
    :( mimo to pozdrawiam wiosennie!

    Dana nie tak piękny jak Twój!

    An-no ja też takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piekny! I jak naciety! Naprawde zaowdowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak ,wygląda tak pięknie
    Ja bym powiedziała ,że nie tylko jak zawodowiec ,ale zawodowiec pasjonata
    Jest śliczny

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrzę zachwycona i napatrzeć się nie mogę - ten chleb, piękne nacięcia i to słońce, te kwiaty - wspaniałe, cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kass, jeśli chleb jest przynajmniej w połowie tak dobry jak jego zdjęcia, to musi być boski!Jeszcze się nie odważyłam na pieczenie bez maszyny,na razie pochłaniam przepisy u Ciebie i u Liski. A wiosny nie ma jeszcze!
    Pozdrawiam serdecznie spod zasp (!) śniegu na Mazowszu

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to sie stalo ze go u Ciebie przeoczylam... Piekny! Barrrdzo smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...