gry online

18.05.2011

Żydowskich smaków cz 2 - Ciasteczka KICHLACH



Nie mogłabym nie upiec jakichś ciasteczek z kuchni żydowskiej.  Bardzo mnie ciekawiło ,jak makowe  Kichlach będą smakowały. Ponieważ każda potrawa żydowska ma charakterystyczny dla tej kuchni wyraz,  wyobrażałam sobie że ciastka muszą być koniecznie 'inne'.   Zapewniam że nie są 'inne'  ale po prostu pyszne!  Nie za słodkie, delikatne, biszkoptowe, nieco zbliżone do ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa... (dwa ciastka makowe sklejone marmoladą... w niedzielę kupowane w cukierni smakowały wyjątkowo:))  Kichlach są nieco podobne do rodzimych baletek, jednak nie potrzeba ich niczym przekładać, smakują wspaniale bez dodatków...i jeszcze jedno, są bardzo  łatwe i szybkie do zrobienia:)
Z podanych składników - wbrew pozorom - wychodzi spora ilość, doskonałe do popołudniowej kawy.  Polecam!



   KICHLACH czyli CIASTECZKA MAKOWE 
3 jajka
1/2 szkl oleju
*  2-4 łyżki cukru
*  1 szkl mąki pszennej
*  4 łyżki maku suchego
*  1/4 łyżeczki soli

Jajka ubić do białości, dodać olej potem cukier, sól, mąkę i mak. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Kłaść łyżeczką kleksy ciasta w większych odstępach.  Piec w temperaturze 170stC  przez 15 minut do zrumienienia. Smacznego!


 
 *


14 komentarzy:

  1. Jakie śliczne pieguski :) Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. tak jak takie pieguski wyglądają czy nasze baletki ,ale wiadomo kuchnia żydowska europejska jest ciut zbliżona do polskiej , no są podobne trochę to umiłowanie maku bardzo nas łączy ,a ja uwielbiam kuchnię żydowska nie tylko taka europejską ,ale taką co jej bliżej do dań arabskich tez

    To pierwsze zdjęcie przepiękne , reszta tez ,ale to pierwsze naj

    OdpowiedzUsuń
  3. A tych jajek to jakaś określona ilosć? Bo przepis mi się podoba i chętnie bym go wypróbowała
    Pozdrawiam
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  4. Teresa, przepraszam juz poprawiłam...moje niedopatrzenie:)

    margot, ja też rozsmakowałam się w żydowskiej kuchni, to fantastyczne potrawy i desery... a bakalie to już blisko arabskich smaków, które tez bardzo lubię:)

    Pozdrawiam ciepło:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. takie prawie baletki :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno mi się żadne ciastka tak nie spodobały! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. kasiu zachwyca mnie twoja kuchnia i twoje słowo pisane ....a ciasteczka mnie kuszą i bnęcą i wołają zrób mnie:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakaś głodna się poczułam...
    Czy mogłabyś robić mniej sugestywne zdjęcia?? ;-DD
    Przepis zapisany - do wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne piegowate ciasteczka:) juz sie czestuje do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasteczka już wypróbowałam, o tutaj
    http://zksiazkikucharskiej.blogspot.com/2011/05/ciasteczka-makowe-kichlach.html

    tylko dlaczego moje popękały??? Twoje takie piękne okrąglutkie- jak biszkopciki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. piekłam i w sobotę i w niedzielę - są pyszne i bardzo szybko się je robi - pozdrawiam
    utajniona podglądaczka życia
    blogowego Marzena
    ps: wypróbowałam już wiele przepisów i codziennie zaglądam w nadziei na nowy wpis

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko cieszę się że ciasteczka przypadły Ci do gustu, nam też bardzo smakują... poza tym miło czytać takie słowa, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...