01.02.2010

Sałatka z fasolką. Bułeczki z gwiazdką.




Zimowy czas sprzyja przesiadywaniu w kuchni, (no może nie zupełnie przesiadywaniu...) pieczeniu pachnącego chleba lub bułeczek, ogrzewając przy okazji zmarzniętą powierzchowność...
A że ostatnie dni obfitowały w niekończące - zdawałoby się, pitraszenie i co za tym idzie ucztowanie, praktycznie większość dnia spędzałam właśnie obok piekarnika :)... i muszę przyznać że było mi z tym dobrze!
Dzisiaj odpoczywam od kuchni...rano, jak co dzień, wyruszyliśmy na spacer, zmierzyliśmy się z zimowym arktycznym powietrzem i takim krajobrazem. Po powrocie z przyjemnością wypiłam gorącą kawę...zimowe powroty do domu są najwspanialsze pod słońcem!

Psy domagały się ciepłej miski, koty z niecierpliwością czekały na swoją kolej
...za oknem słońce ubrało w kolor śniegowy ogród...a Kuba poszedł na zimowy rekonesans po okolicy... przyjdzie napuszony z zimna i głodny jak wilk...a jak nasyci brzuszek ułoży się na oknie i zapadnie w sen zimowy...

A na śniadanie była sałatka z pyszną bułeczką... smakowało wspaniale.





SAŁATKA Z FASOLKĄ

kapusta pekińska
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
pęczek dymki lub szczypiorku
pęczek rzodkiewek
1 długi ogórek
4 ogórki kiszone

sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 łyżka musztardy z Dijon
pieprz

Warzywa umyć i pokroić o paski lub plasterki, dymkę posiekać.
Fasolkę i kukurydzę odsączyć z płynów.

Wymieszać składniki sosu i polać warzywa, wymieszać.

W wersji light, polać tylko jogurtem.




Bułeczki są łatwe, szybkie i bardzo smaczne...

BUŁECZKI Z GWIAZDKĄ

na 20-25 bułeczek:
700g mąki pszennej typ 650 lub innej
30g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
ok. 400-450ml letniej wody

na wierzch:
1 jajko + 2 łyżki mleka
mak

W wodzie (300ml) rozpuścić drożdże. Do większej miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać oliwę.
Wlać wodę z drożdżami i wyrabiać, dolewając wodę w miarę potrzeby. Ciasto ma być miękkie, aby łatwo dało się wyrabiać (ok 10 minut). Można je wyrabiać w robocie.
Włożyć lekko naoliwione ciasto do miski, przykryć i odstawić w cieple na 2 godziny. W międzyczasie składać trzy razy. Formować okrągłe bułeczki (zbierając i napinając ciasto jak sakiewkę), ułożyć w wyłożonej papierem blasze zlepieniem na dół i przykryć ściereczką. Pozostawić na 30 minut do podrośnięcia. W ty czasie nagrzać piekarnik do 190stC.
Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać makiem.
Nożyczkami naciąć bułeczki na krzyż i wstawić do piekarnika na 20-25 minut do zrumienienia.
Polecam!







Już lutowy spacer...

7 komentarzy:

  1. Sałatka fana, ale najbardziej podobają mi się bułeczki! Takie oryginalne w kształcie i z pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba napadnę kiedyś na Twój dom z bronią w ręku;-) To znaczy, z widelcem i nozem. Bo tego się nie da po prostu wytrzymać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyglądają wspaniale, przepis zanotowałam i u nas też zagoszczą - w najbliższy wolny weekend. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu tak są pyszne, choć tak mało skomplikowane i w składzie ubogie:))

    Ori ty nie za napady tylko za pieczenie się weź, bułeczki dziecinnie proste...a jak psy lubią:))

    muffingirl dziękuję i polecam!

    Pozdrawiam cieplutko spod koca i książki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kass, piękne bułeczki i pyszna sałatka! Mniam :))
    Alez cudne widoki u Ciebie!:))
    Bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam Cię ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. ile ciepła emanuje z tego wpisu!!!
    Sałatka wspaniała, a bułkijeszcze lepsze:) Lubie takie sosy majonezowo-musztardowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne jedzenie , co wygląda niezwykle kusząco -ach te bułeczki , mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly