29.01.2011

Tort na zamówienie.... makowo- orzechowy z czekoladą




Na życzenie solenizanta powstało ciasto, które miało być: orzechowo-makowo-czekoladowe z kremem na maśle... i żeby tego nie było za mało, to jeszcze z alkoholem...
Jak tu pogodzić wszystko razem, żeby nie wyszło przeładowane no i smaczne na dodatek:)  Zastanawiałam się czy ciasto ma być makowe, czy czekoladowe...a jaki krem... z orzechami czy czekoladą?...miałam dylemat:))
W końcu postanowiłam że upiekę biszkopt makowy, nasączę go 'procentami', do tego zrobię krem orzechowy, a na wierzch czekolada - i tak powstał ten tort.  Co wyszło?... do końca nie wiem, bo uszczknęłam tylko maleńki kawałeczek, żeby sprawdzić czy jadalny (i owszem jadalny, tylko ja niejedząca póki co słodkości:))...
Ale moje wrażenia są mniej ważne, wrażenia solenizanta i gości się liczą! Orzekli że bardzo smaczny i że mogę takie ciasto piec częściej:))  Często nie będzie na pewno...bo to bomba kaloryczna:)... smaczna bomba!
Polecam!


TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ

/tortownica o śr 26cm/

biszkopt makowy:
*  6 jaj
*  200g maku
*  170g cukru pudru
*  150g mąki pszennej
*  2 łyzki mąki ziemniaczanej
*  2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
*  1 cukier waniliowy
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem orzechowy:
*  200g startych orzechów włoskich
*  250g masła miękkiego
*  4 żółtka
*  180g cukru pudru
*  cukier waniliowy
*  kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

polewa czekoladowa:
*  200g czekolady deserowej
*  2 łyzki cukru pudru
*  1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
*  dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier  Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch.  W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym.  Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając.  Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty.  Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą   kwaskowym dżemem lub marmoladą.  Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo.  Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!





Wiosna idzie?:))


17 komentarzy:

  1. jaki piękny, cudownie wygląda ta spływająca polewa czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu u ciebie nie może być niesmacznie:) ... piękny tort i świetny pomysł połączenia maku z orzechami:) pozdrawiam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort, Nie wiem czemu ale ja rzadko robię makowe a przeciez napewno sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dosłownie niebo w gębie:) Wspaniały tort, a nam tylko ślinkę łykać.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaloryczny, ale cudowny. Zjadłabym kawałek, bo uwielbiam takie dobrze nasączone torty. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie:) Chętnie bym sobie takie zażyczyła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały tort Kasiu! Alez bym zjadła ,wow! :))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciacha są idealne do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. imponujący! kaloryczna bomba czy nie bomba, czasem trzeba sobie dogadzać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja sie pisze tak czy siak ta na bombe!!!!!jest piekny uwielbiam makowce..sa u mnie zaraz po sernikach...A zdjecia wiosenne ciesza...u mnie byl jeden malutki fioleczek ale dzis zamarzl :(

    OdpowiedzUsuń
  12. wspanialy tort!!! i te wszystkie smaki: czekolada, orzechy, mak... na pewno smakuje przepysnzie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny tort! Wcale się nie dziwię, że smakował gościom. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny tort!!
    Zapraszamy do udziału w naszej akcji: http://durszlak.pl/akcje/wasze-autorskie-przepisy

    OdpowiedzUsuń
  15. Torcik wygląda smakowicie ;D
    Czekolada ma w sobie bardzo dużo plusów. Jednym z nich jest magnez, dzięki któremu łatwiej radzimy sobie ze stresem i bezsennością. Czekolada uspokaja i dodaje energii, a najlepszą ze wszystkich czekolad jest czekolada gorzka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly