gry online

1/8/16

Pijany kokos na początek roku



Minął kolejny rok... dla mnie bardzo smutny.
Oby ten był spokojny i bez sensacji.

Życzę wszystkim, aby był dla Was szczęśliwy i upłynął w zdrowiu.




Na początek nowego, proponuję coś z procentami, bardzo smaczne i nietrudne ciasto kokosowe.
A że zima w toku (mrozy co prawda zelżały ale pewno nie ostatni to atak zimy), to taki rozgrzewający kawałek ciasta po spacerze na pewno nie zaszkodzi.
Deser dla pełnoletnich, choć jeśli zastąpimy częściowo alkohol wodą, kawałeczek może skosztować także łasuch bez dowodu osobistego:)  
Polecam!




PIJANY KOKOS
/blaszka 23x32 cm/

wieczorem przygotować namoczkę kokosową:
*  1 szkl wiórków kokosowych
*  1 szkl kaszy manny
*  1 szkl cukru drobnego
*  1 szkl wódki (lub pół na pół  wódka z wodą)
Wymieszać wszystkie składniki, miskę nakryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.
*  200 g miękkiego masła
Rano zmiksować masło, potem dodając po łyżce kokosowej namoczki az utworzy się jednolita masa.

kruche ciasto (2 placki):
*  2 i 1/2 szkl mąki
*  1/2 szkl cukru pudru
*  2 żółtka
*  1 jajko
*  250 g masła
*  cukier waniliowy
*  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* słoik dżemu z czarnej porzeczki

Do mąki z mąką dosypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, po czym posiekać z masłem, na końcu dodać żółtka i jajko.  Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny.  Podzielić na dwie części i rozwałkować placki o wielkości formy czyli 23x32 cm.
Każdy placek posmarować dżemem i piec w 180stC przez ok 20 minut.
Ostudzić na kratce.
Na dnie blaszki ułożyć jeden placek, rozsmarować krem kokosowy i przykryć drugim plackiem (dżemem do góry), docisnąć. Posypać wiórkami kokosowymi i włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić na kwadraty i podawać.  Nie trzeba przechowywać w lodówce, 'ciepłe' jest smaczniejsze.
Kroić w kwadraty.
Smacznego!




*


13 comments:

  1. Fantastyczne ciasto Kasiu! Chętnie wypróbuję, uwielbiam przecież kokos.
    Piękne zdjęcia i piesek cudowny!
    A te obrazy - Twoje?
    Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie na nowy rok, by był spokojny, dobry i zdrowy.
    Uściski :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Madziu:) Ciasto polecam!
      ps. To obrazy Tomka

      Delete
  2. ciasto bombowe! bardzo smakowicie wygląda :)

    ReplyDelete
  3. oooo Witam Cie serdecznie :)
    sle piekne zyczenia na Nowy Rok zdrowka , milosci i odwagi do tej milosci ;)
    a czyje to takie piekne desenie bez podpisu, chociaz ... ?
    a czy aby to ciasto zwalo sie "pijak" ?
    a tego opierzonego futrzaka zabieram pod koldre. on na kogos wyczekuje
    i pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Zycze wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie i Twoich najblizszych. Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie. Uwielbiam Twoj blog i Twoje przepisy. Ewa z USA ( ta ktora nauczylas piec chleb:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam:)

      Delete
  5. Czemu ten futrzak taki smutny ?
    czy na kogos czeka ?

    ReplyDelete
  6. Kasiu życzę Tobie spokoju i dużo, dużo zdrówka ..... a ciastem sie częstuje, chocby wirtualnie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu dziękuję, wirtualnie możesz się częstować... bo w realu już dawno ciasto zjedzone:)

      Delete
  7. brrrr
    powialo zimowym chlodem !
    Lubie lekki wczesno-ranny mrozik, w swiecacym blasku ksiazyca. Lubie otuliny welnianego swetra, czapeczki i cieplego szala. Lubie ten pospiech w nogach i zacieranych dloniach, aby sie rozgrzac. lubie ta kekka szczypawke w nosie i kilka lez od zimna. Lubie kaloryczne, gorace zupy, tlusta golonke i bogaty bigos. Nie cierpie ciagle narzekajacych na zimno ludzi i wyczekujacych na rownikowe slonce. W koncu mamy zime i dzieki Bogu JESZCZE 4 pory roku, wiec nauczmy sie cieszyc i zyc zgodnie z laska natury. Zdjeciowy puchacz tez uwielbia zime :D

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...