Chociaż do świąt jeszcze miesiąc, ja już o myślę o świątecznych wypiekach ...
Na Święta Bożego Narodzenia mam swój niezawodny, stały 'zestaw' i odstępstwa są niezbyt mile widziane w mojej rodzinie:) Bo musi być keks, musi być piernik i musi być strucla z makiem. Ach, jeszcze sernik, który w wersji świątecznej jest bogaty w bakalie i koniecznie z polewą czekoladową...to takie nasze świąteczne ciastowe menu:) Nigdy natomiast nie pojawiają się na naszym świątecznym stole torty, które z kolei piekę zawsze na Nowy Rok. Taką mamy tradycję, a tradycja rzecz święta (jak powiedział pewien śledż:))
Oczywiście będą też pierniczki i drobne ciasteczka oraz inne wypieki, ale to już zależy od czasu jaki mogę przeznaczyć na pieczenie i ilości biesiadników:)
W tym roku upiekę struclę z makiem wg poniższego przepisu, który niejednokrotnie testowałam. Cienkie ciasto drożdżowe, nadziane sporą ilością maku naszpikowanego bakaliami...pycha!
MAKOWIEC-
DROŻDŻOWA STRUCLA Z MAKIEM
ciasto:
* 50 dag mąki tortowej
* 15 dag masła
* 2 całe jajka
* 2 żółtka
* 15 dag cukru pudru
* 1/8 l śmietanki
* 5 dag drożdży.
nadzienie:
* 50 dag maku
* 20 dag cukru
* 2 łyżki miodu
* 2 białka
* 5 dag masła
* bakalie (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)- ilość wg uznania, u mnie jest ich co najmniej szklanka
* olejek migdałowy - kilka kropli
lukier:
* 6 łyżek cukru pudru
* sok z cytryny
* 2-3 kropli esencji migdałowej
* łyżeczka miękkiego masła
Ciasto:
Mąkę posiekać nożem z masłem , dodać jajka , żółtka i śmietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru aż będą płynne i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Masa makowa:
Sparzyć mak (najlepiej wieczorem w przeddzień pieczenia), odsączyć- pozostawiając na sicie na całą noc. Na drugi dzień zmielić dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód, bakalie, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek, mieszając łyżką.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować każdą część na prostokąt i posmarować roztrzepanym białkiem.
Nałożyć na każdy placek masę makową , rozłożyć równo na całej powierzchni, pozostawiając 2cm margines dookoła.
Następnie zwinąć struclę i zawinąć niezbyt ściśle w papier do pieczenia( pozostawiając miejsce na podrośnięcie a krawędź arkusza musi znaleźć się pod spodem ciasta). Ułożyć makowce na płaskiej blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st.
Lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i masłem, posmarować upieczone, letnie strucle. Można posypać pokruszonymi orzechami.
Makowiec jest niezawodny, skórka nie odchodzi od nadzienia, a smakuje wybornie. Gorąco polecam na Boże Narodzenie!