gry online

9/22/20

Tarta migdałowa ze śliwkami

 




Pogoda letnia 😊 ale... to już pierwszy dzień jesieni.
W taki dzień trzeba koniecznie zjeść coś pysznego, proponuję tartę ze śliwkami i wnętrzem migdałowym.  
Przepis (z małymi zmianami) zaczerpnęłam ze strony Doroty.  Na Jej blogu była to tarta cytrynowa ze śliwkami, moja jest w wersji migdałowej.  
Polecam!


TARTA MIGDAŁOWA ZE ŚLIWKAMI 
/forma o śr. 26-28cm/

kruche ciasto na spód:
*  200g mąki tortowej
*  90g masła
*  30g smalcu lub margaryny
*  60g cukru
*  szczypta soli
*  2-3 łyżki zimnej wody

Posiekać tłuszcze z mąką, dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Formą wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem (dno i boki). Obciążyć np grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stC na ok 15 minut. Zdjąć obciążenie i dopiec chwilę (5-10 minut) aby ciasto zezłocić.

polewa:
*  1/2 szkl śmietany 18%
*  5 jajek
*  100g rozpuszczonego masło
*  200g cukru pudru
*  100g mąki migdałowej
*  2-3 krople aromatu migdałowego

*  8-10 śliwek

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i podzielić na ćwiartki.

W misce roztrzepać całe jajka, wlać śmietanę i rozmieszać. Dodać roztopione i przestudzone masło. Po wymieszaniu dosypać cukier, mąkę migdałową i dodać odrobinę aromatu migdałowego. Wymieszać do połączenia składników.
Wylać na podpieczony spód, na wierzch wyłożyć śliwki. Cżęść owoców 'utopi' się od razu - tak ma być.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stC, piec ok 25-30 minut, wierzch powinien lekko się zrumienić. Wyjąć na kratkę , kroić po wystudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




*




9/6/20

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką



Już są!  
Śliwki oczywiście 😊
Ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych. Drożdżowe ze śliwkami jest pyszne, ucierane ze śliwkami tez jest pyszne, kruche ze śliwkami jest... bardzo pyszne! Serdecznie polecam!


KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
/blaszka 20x30 cm/

*  2 szkl mąki tortowej
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  szczypta soli
*  1/2 łyżeczki cynamonu
*  180 g masła
*  1/3 szkl brązowego cukru demerara
*  3 łyżki mielonych orzechów lub migdałów
*  1 jajko
*  cukier waniliowy (lub wanilinowy)

*  ok 60 śliwek
*  2 łyżki bułki tartej
*  2  łyżki brązowego cukru
 
Posiekać masło z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, cynamon, jajko i orzechy. Zagnieść kruche ciasto.
1/3 ciasta włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem (2/3) wylepić dno foremki , wcześniej wysmarowanej masłem.  
Na ciasto wysypać bułkę tartą i ułożyć połówki śliwek - skórką do dołu. 
Posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego. Wierzch pokryć równomiernie kruszonką (1/3 ciasta schłodzonego w lodówce). 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok 35-40 minut. Powinno się  ładnie zrumienić. 
Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystudzeniu.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




 

*



Bibergia 😊



Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...