Sezon truskawkowy w pełni. Truskawki według mnie to najsmaczniejsze, polskie owoce. Zapach, smak... poezja 😋
Ciasto kruche, pianka , truskawki i kruszonka - czego chcieć więcej? Pyszne ciacho sezonowe, pieczcie kochani bo warto!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ
/forma 38x25 cm/
kruche ciasto:
* 3 szkl mąki
* 1/2 szkl cukru drobnego
* 1 budyń czekoladowy
* 1 łyżeczka kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 200 g zimnego masła
* 4 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 1 cukier waniliowy
* 1 kg umytych i obranych truskawek
pianka:
* 4 białka
* 200 g cukru
* 1 budyń waniliowy
* 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotować kruche ciasto: posiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Zawinąć ciasto w folię i schować do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 185stC.
Nagrzać piekarnik do 185stC.
2/3 ciasta zetrzeć na tarce, wyrównać i lekko ugnieść na dnie blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
Wstawić na 20 minut do upieczenia. Wyjąć i lekko przestudzić.
Zrobić piankę: ubić białka z odrobiną soli, potem dosypać cukier i na końcu proszek budyniowy i olej.
Na podpieczony spód rozsmarować piankę, ułożyć truskawki.
Na wierzch zetrzeć tesztę ciasta.
Wstawić do piekarnika na 40 minut.
Po wyłączeniu grzania ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po 15-20 minutach wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego!