...chlebek bananowy, najprostszy z prostych, bardzo smaczny a jednocześnie zawierający same zdrowe składniki i wykonany zgodnie a zasadami KPP (Kuchni Pięciu Przemian).
Syntetycznie i bardzo przystępnie napisała o niej
Patrycja , na której blogu większość przepisów jest podporządkowana tej idei żywienia. Medycyna chińska opiera się na równowadze także w kuchni, jaką KPP reprezentuje. Jeśli chcecie być zdrowi i czuć się doskonale, to
kuchnia pięciu przemian na pewno Wam bardzo w tym pomoże.
Ponieważ jestem typem niepokornym, wszystkie zakazy i nakazy trudno jest mi wprowadzić w życie - szczególnie dotyczące żywienia:).
Niemniej jednak muszę przyznać, że kuchnia pięciu przemian jest bardzo przekonująca i może kiedyś, jakby co, może...
Ciasta bananowe należą do moich ulubionych, może dlatego że bardzo lubię banany. Piekłam już z kilku różnych przepisów, a to jest moim faworytem. Przyczyn jest kilka: po pierwsze ciasto wyrabia się widelcem lub łyżką (!?) ... tak, tak nie trzeba używać miksera:), wystarczy widelec, łyżka lub rózga. Ciasto jest więc szybkie i niezwykle proste do zrobienia. Składniki ciasta należą do tzw zdrowych, bo jest tu mąka orkiszowa razowa i syrop z agawy. Czego więcej chcieć? ...no i zrobione wg zasad KPP!
Widział ktoś w jednym bananowym chlebku tyle plusów?
Polecam!
żródło:
Trufla' - przepis zgodny z KPP , autor Sophie Dahl
Dodałam do ciasta trochę orzechów włoskich bo uważam, że dobrze się komponują z bananami.
CHLEBEK BANANOWY
/forma 23x13cm/
* 4 dojrzałe banany
* 1 jajko
* 75g miękkiego masła
* garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
* 100g syropu z agawy (lub 80g płynnego miodu lub 150g brązowego cukru)
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* szczyptu imbiru
* szczypta soli
* 1 łyżeczka sody
* 170g mąki orkiszowej razowej
* szczypta kurkumy
Banany włożyć do zamrażalnika na 2-3 dni przed pieczeniem (albo choćby na noc). Wyjąć je i rozmrozić (będą miały brązowy kolor, i taki mają mieć!)**.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 180stC.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrać banany ze skórki, włożyć do miski i rozgnieść je widelcem na papkę. Masło roztrzepać łyżką lub rózgą z kilkoma łyżkami rozgniecionych bananów, potem przełożyć do miski z bananami. Dodać jajko, wanilię, sól, imbir, orzechy i sodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Na końcu dosypać mąkę i kurkumę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić na 60 minut do piekarnika. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone, jeśli nie - dopiec jeszcze przez 5-10 minut.
Wyjąć na kratkę, kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
**
Tę metodę podpatrzyłam na jakiejś amerykańskiej stronie, niestety nie pamiętam której.
Podobno
gospodynie amerykańskie (a pieką chlebki bananowe bardzo często) robią
tak, aby banany szybciej 'dojrzały' i łatwo dały się rozgnieść. Można
włożyć do zamrożenia mniej dojrzałe owoce a po wyjęciu będą takie jak
trzeba. Na wspomnianej stronie była też mowa o tym, że najsmaczniejsze
chlebki bananowe wychodzą z ciasta niemiksowanego ale potraktowanego
widelcem lub rózga. Ponoć ciasto jest wilgotniejsze i ma lepszą
strukturę.
Potwierdzam, ciasto jest wilgotne i ładnie perforowane:)
*
Po ulewnych i gwałtownych burzach na niebie malują się takie cuda:)
Życzę wszystkim miłej i spokojnej niedzieli:))