Dania jednogarnkowe, co to wrzucam wszystko razem, przykrywam i pozostawiam na czas czytania książki - to moje ulubione:) Cudownie jest po godzinie leniuchowania, wkroczyć do kuchni i mieć obiad gotowy, czyż nie? Zarówno dania warzywne, jak i mięsne można tak potraktować.
Dzisiaj o wieprzowinie, która nie cieszy się dobrą sławą wśród żywieniowców, nie jest też zbyt chętnie jedzona przez osoby dbające o linię... Trzeba dodać, że mięso to jest bogatym źródłem witamin z grupy B, warto więc od czasu do czasu upichcić jakąś potrawę z jego użyciem.
Często przyrządzane i lubiane dania z wieprzowiny w tradycyjnej kuchni polskiej, nie muszą być przecież tłuste, tuczące, ani pachnące 'wieprzem' - co niektórych skutecznie odstrasza. Dobrze przygotowane mięso wieprzowe, może stanowić smaczny , wartościowy i zdrowy posiłek! Szczególnie zimą, kiedy mamy większe zapotrzebowanie na dania energetyczne, taka potrawa smakuje wspaniale.
Jeśli nie lubicie wieprzowiny, to danie o którym dzisiaj, na pewno zdoła wielu przekonać do niej. Dodatek warzyw 'uszlachetnia' i wzbogaca smak mięsa. No i to, o czym było na wstępie - gotujemy w jednym garnku:)
Polecam!
WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI W POMIDORACH
* 1 kg chudego mięsa wieprzowego - u mnie szynka
* 1 por
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 1 czerwona papryka
* 2 pomidory
* 1 jabłko kwaśniejsze
* 4 ząbki czosnku
* olej roślinny
* puszka pomidorów w soku pomidorowym
* sól, pieprz
* majeranek, bazylia
* sos sojowy
Mięso pokroić w plastry , posolić, popieprzyć i posypać majerankiem.
W głębokim rondlu o grubym dnie, rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z obu stron.
Cebulę, marchew, por, pomidory, jabłko i paprykę - umyć i obrać, a następnie pokroić na niezbyt małe kawałki.
Ułożyć mięso w garnku, dodać pokrojone warzywa, przykryć pomidorami z puszki wraz z sokiem i dolać ok 1 szkl wody. Popieprzyć i dodać przyprawy wg uznania. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu, lekko uchylając pokrywkę przez ok 1godzinę, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać na obiad lub kolację z dodatkiem pieczywa, ziemniaków, kaszy.
Smacznego!
*