Smaczny chleb typu tostowego, który fajnie smakuje również do kanapek. Zimowe powroty do domu z perspektywą ciepłej kanapki...czemu nie!
Chleb robi się szybko, piecze bez problemu i równie szybko znika.
Polecam!
CHLEB TOSTOWY
/2 chlebki /
* 760g mąki pszennej
* 150ml mleka
* ok 250ml wody
* 40g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyzka płynnego miodu
* 1 jajko
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski miksera wsypać mąkę, zrobić w środku zagłębienie do którego wkruszyć drożdże i wlać trochę ciepłego mleka - wymieszać lekko zagarniając odrobinę mąki. Przykryć miskę i odstawić na 10 minut.
Kiedy drożdże 'ruszą', dodać resztę składników oprócz wody. Wymieszać na niskich obrotach, dodając partiami wodę. Ciasto powinno być niezbyt luźne ale nie zbite. Wyrabiać mikserem przez 7 minut. Nastepnie odstawić do wyrośnięcia, nakrywając miskę ściereczką na ok 40 minut.
Ciasto powinno podwoić objętość. W tym czasie wysmarować keksówki masłem.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 190stC.
Przełożyć ciasto do foremek, wierzch posmarować oliwą i poczekać aż się 'napuszą'.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i ostudzić.
Smacznego!
*
Pozdrawiam, miłej i smacznej niedzieli:))
Luksus normalnie...Takim sniadankiem to chyba nikt by nie pogardzil:)
ReplyDeleteJa, w każdym razie nie gardzę:)) buziaki!
Deleteu mnie na blogu również roznosi się zapach chleba...
ReplyDeletepozdrawiam!
Widzialam, rzeczywiście zapachy zniewalajace:)
DeleteFaktycznie prościzna. Ja już zagłosowałam z radością!
ReplyDeleteWiedziałam że na Ciebie mogę liczyć, dziękuje:)
DeleteKass, życzę powodzenia w konkursie, SMS wysłany:)
ReplyDeleteJa w tym roku nie biorę w nim udziału! Zachęcam osoby, które korzystają z przepisów do wsparcia, tego, naprawdę wartościowego bloga!!!
Chlebek z wyglądu mistrzowski:)
Pozdrawiam
Wiesz Danusiu, że zgłosiłam sie na ten konkurs bez przekonania... i wciąż mam wątpliwości po co mi to?... ale stało się, dziękuję za głos, kazdy się liczy, pozdrawiam:))
Deletechlebek kuszący i to bardzo :) lubię tosty z domowego tostowego :)
ReplyDeletea co do konkursu to i ja bez przekonania startuję, tak jak i dwa lata temu, szczególnie, ze już widać ze szans brak.
Buziaki!
...może będą jakieś nagrody pocieszenia?
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteNie lubię kupnych chlebów tostowych, a Twój wygląda wspaniale i do tego jest prawdziwy, bez emulgatorów, regulatorów kwasowości i konserwantów... Do wypróbowania!:)
ReplyDeleteJa nie kupuję od momentu kiedy trafiłam na Schul... pokryty pleśnią pomimo waznego terminu...a poza tym, od dawna nie kupuję chleba:))
Deletepozdrawiam:)
Ta kanapka mówi do mnie.. Jestem głodna. No i od wieków nie piekłam chleba! :-/
ReplyDeleteDo mnie też rano przemawiała:)) ...i zjadłam! miłego wieczoru:)
DeletePyszny chlebek na wspaniałe , weekendowe śniadanko:).
ReplyDeletePozdrawiam Kasiu:)
Dziękuję Madziu, pozdrawiam:)
DeleteChoc jestem nowicjuszka w pieczeniu chleba to wspaniale przepisy z Pani bloga ciesza roznorodnoscia i prostota w wykonaniu. Trudno ogarniam moja radosc, kiedy wyciagam z piekarnika pachnacy, wyrosniety i pekajacy od ciepla domowy chleb, dnia powszedniego. Podzekowania za bogactwo przepisow - :D
ReplyDeleteMiło mi że przepisy się podobaja, zgadzam się, że pieczenie chleba to wyjatkowe przeżycia i radość w domu:) pozdrawiam!
DeleteChlebuś zapowiada sie wpaniale. Cudne fotki!
ReplyDeleteDziękuje, chleb wlaśnie wykończyliśmy...:)
DeleteLubię domowe chlebki tostowe ....nasz toster pracuje wówczas pęłną parą:) .... bardzo smakowite zdjecia Kasiu:). Buziak
ReplyDeleteJolu dziękuję, widzę że jeszcze biegasz:))) buziaki!
Delete"O Wilku mowa"
ReplyDeleteChoc w internecie kulinarnych adresow jest multum, ten szczegolnie przyciagnal moja uwage ze wzgledu na strone otwierajaca: piekny chleb, az sie prosi do skosztowania :) Wiec, zagladam tutaj codziennie i z wielka ciekawoscia sledze nowosci, eksperymentujac od czasu do czasu. Urzekla mnie rowniez idea pomieszania zdjec kulinarnych z tymi z zycia wzietymi: cieplo kuchennej izby, odrobina poezji uwienczonej w obiektywie oraz dla okrasy nuta wielkiego Le Maitre Gainsbourg - to co lubie i dziekuje :D
Dziękuję, cieszę się że podoba Ci się moja idea bloga - ale szumnie zabrzmiało:), miło wiedzieć że ktoś ma podobne odczucia, lubi taką estetykę i dla kogo ważne są pewne zanikające wartości - jeśli w kuchni można mówić o wartościach... a może nawet trzeba, żeby w tym zwariowanym świecie ocalić odrobinę kojącej 'zwyczajności'... pozdrawiam:)
DeleteCzy można upiec ten chleb w piekarniku, gdy jest grzanie tylko od dołu?
ReplyDeleteOczywiście że można, ja wiele lat piekłam w piekarniku gazowym gzdzie było tylko dolne grzanie, a chleby i ciasta wychodziły świetnie, pozdrawiam:)
Deletewitam.
ReplyDeletea to mój chlebuś.
pozdrawiam Ela.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18a9cc434b69c24e.html
Widzę że pięknie Ci się upiekł, cieszę się i pozdrawiam:)
Delete