3/25/16
3/20/16
Mazurek orzechowy na bezie
Jeżeli myślicie o upieczeniu mazurka orzechowego to polecam ten poniżej. Jest naprawdę bardzo smaczny.
Dzięki bezie orzechowej, która stanowi spód mazurka, ciasto jest delikatne ... i pyszne!
No i jak to u mazurka - słoooodkie!
Gorąco polecam!
MAZUREK ORZECHOWY
/forma 20x30 cm/
beza orzechowa:
* 2 białka
* 70 g cukru pudru
* 50 g mielonych orzechów /włoskich lub laskowych/
Ubić białka na sztywno, ubijać dalej dodając partiami cukier aż piana będzie lśniąca. Wsypać mielone orzechy i łyżką wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić równą warstwę piany i upiec bezę /ok 25 minut w 175 stC, bez termoobiegu/.
masa orzechowa:
* 120 ml mleka
* 150 g cukru drobnego
* 150 g mielonych orzechów włoskich
* 200 g masła
* 2 łyżki soku z cytryny
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i orzechy. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia (ok 5 minut), po czym włożyć masło. Mieszać drewnianą łyżką aż masło rozpuści się i wszystko utworzy jednolitą masę. Na końcu wlać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Wyłożyć masę orzechową na bezę, pozostawić przez kilka godzin w lodówce do stężenia.
polewa:
* 100 g czekolady deserowej
* 100 g czekolady białej
* 6 łyżek śmietanki 30%
W jednym rondelku podgrzać 3 łyżki śmietanki z pokruszoną czekoladą deserową a w drugim 3 łyżki śmietanki z białą czekoladą. Mieszając doprowadzić do połączenia na gładką polewę - nie gotować!
Rozprowadzić polewę ciemną potem jasną /można zrobić dowolne wzory/.
Po wystudzeniu schłodzić po czym pokroić na kostkę 6x6 cm.
Przechowywać w chłodzie.
Smacznego!
*
Labels:
ciasta,
mazurki i pierniki,
Wielkanoc
3/19/16
Czekając na ciepło, wiosnę i Wielkanoc
Wiosna zaczyna się podobno jutro... no nie wiem, czy to co za oknem to na pewno WIOSNA.
Niewiele jeszcze oznak w ogrodzie, wciąż raczej szaro i tylko ciemiernik kwitnie pięknie - ale on lubi ten zimny czas.
Norka też szuka...
Mam dla Was przepis na pyszny mazurek orzechowy, niebawem pojawi się na blogu...
... a tymczasem popijam kawę i jem drożdżówkę z dżemem morelowym :)
Pozdrawiam słonecznie i cieplutko :))
Labels:
nie na temat
Subscribe to:
Posts (Atom)