Sernik łatwy i szybki w wykonaniu. Spód z herbatników więc odpada robienie ciasta kruchego. Masę serową miksuje się bez ubijania oddzielnie piany. Pomimo kilku warstw przygotowanie ciasta zajmuje ok pół godziny, potem pieczenie, chłodzenie i część najprzyjemniejsza czyli delektowanie się smakiem.
Muszę jednak przyznać że trochę zawiodłam się, bo pomimo wyczuwalnych bananów i masła orzechowego, sernik jakoś nie powalił mnie... Owszem bardzo smaczne ciasto, ale nie tego się spodziewałam.
Do niedzielnej kawy jak znalazł . Inspiracją był przepis z bloga 'Mała Cukierenka". Wprowadziłam kilka małych zmian i upiekłam ciasto w większej formie. Notabene bardzo ciekawy słodki blog, można tam znaleźć niezwykle smaczne przepisy.
Polecam!
SERNIK Z BANANAMI I MASŁEM ORZECHOWYM
/tortownica o śr 26 cm/
spód:
* 200 g herbatników typu 'petit beure'
* 3 łyżki masłą orzechowego
* 1 łyżka masła
masa serowa:
* 1 kg mielonego twarogu (z wiaderka)
* 3 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 budyń waniliowy bez cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 200 g cukru pudru
* 4 kopiate łyżki masła orzechowego
warstwa bananowa:
* 3-4 banany
* sok z cytryny
* 1 łyżka stopionego masła
Ciastka rozdrobnić w malakserze, dodać stopione masło i masło orzechowe - wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć równomiernie herbatnikami z masłem i ugnieść palcami aby utworzył się spód ciasta.
Banany pokroić w plasterki, zalać sokiem z cytryny i masłem. Wymieszać i rozłożyć na ciasteczkowym spodzie.
Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i budyniem, następnie dodawać po jednym jajku. Po wymieszaniu wszystkich składników przełożyć masę serową do formy.
Masło orzechowe lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Rozłożyć na wierzchu sera kilka kleksów masła i wymieszać z serem patyczkiem, tworząc esy-floresy. Uważać aby mieszając nie naruszyć warstwy bananowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st C (grzanie góra i dół) i piec ok 1 godziny.
Wierzch powinien się zrumienić.
Wyłaczyć piec, uchylić drzwiczki i pozostawić w piecu ok 30 minut. Wyjąć na kratkę, po 1-2 godzinach zdjąć obręcz z ciasta. Jeśli sernik jest zimny, włożyć go na godzinę do lodówki, do stężenia. Po tym czasie można jeść. Wierzch można udekorować bitą śmietaną i plasterkami banana.