Nie sposób nie zrobić takich tartaletek w sezonie chociaż raz... można umieścić w nich prawie każde letnie owoce, zwłaszcza jagodowe. Są pyszne z poziomkami, niestety nie trafiłam na nie jeszcze w tym roku. Zbiory w moim ogrodzie są baaardzo mizerne, starczyłoby pewno na jedną lub dwie tartaletki:)
Są już czarne jagody, wciąż jeszcze są truskawki, pojawiły się porzeczki, maliny... to moje ulubione letnie ciastka. Kruchy spód (wg mnie najlepszy z przepisu Neli ), delikatny krem z mascarpone i świeże aromatyczne owoce... Polecam!
TARTALETKI Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE
I LETNIMI OWOCAMI
ciasto:***
* 200g mąki
* 120g masła
* 2 żółtka
* 2 płaskie łyzki cukru
* 1/2 łyżeczki soli
Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.
Wyjąć z lodówki, rozwalkować lekko podsypując mąką na gr ok 3 mm. Wylepić foremki, włozyc na wierzch kawałeki folii aluminiowej i wsypać do każdej suchy groch lub fasolkę.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Wstawić do pieca na 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10 minut).
Wyjąć na kratkę, przestudzić i wyjąć z foremek.
krem:
* 1/2 szkl śmietanki kremowej 30%
* 300g serka mascarpone
* 2 łyzki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Śmietankę dobrze schłodzić. Ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno. Ser wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać do smietany 2 łyzki serka i dobrze wymieszać, potem dołożyć resztę i dokładnie wymieszać łyżką.
wierzch:
* owoce: jagody, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki....
Upieczone tartaletki wypelnić kremem i udekorować owocami... PYCHA!
Smacznego:)
*** Spody do tartaletek można upiec wcześniej, po wystudzeniu zapakować do puszki lub pudełka i wykorzystać w dowolnym czasie. Ciastka można przechowywać przez 2 tygodnie bez uszczerbku na walorach smakowych:)
*
Ostróżka