Powiem nieskromnie : upiekłam pyszny chleb.
'Tartine Country Bread' to majowa propozycja w Piekarni
Amber. Tym razem za sprawą Jacka prowadzącego blog
'Przepisy na domowe sery i chleb' piekliśmy chleb na podstawie przepisu z książki Chad'a Robertson'a -
klik.
Przepis od razu mi się spodobał, choć muszę przyznać, że jak to u mnie zwykle bywa, dokonałam małych zmian. Mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową typ 1050. Użyłam zakwasu żytniego bo wolę chleby pieczone na nim od tych na pszennym zakwasie. Po prostu lubię chleby z charakterem, w związku z tym byłam też o krok od wsypania do ciasta kminku... ale w porę oprzytomniałam, że to przecież jest chleb Jacka a nie mój:) Chwyciłam czym prędzej wodze i nie pozwoliłam fantazji szaleć, nie tym razem:))
Chleb piekłam w garnku, co widać po jego uśmiechu. Moje chleby garnkowe zwykle się śmieją bo ich nie nacinam.
Chleb jest bardzo smaczny, myślę że posmakują każdemu. Z czystym sumieniem mogę więc go polecić.
Dziękuję za wspólne pieczenie, wspaniale było razem piekarzyć.
Przepis podaję z moimi zmianami, po oryginał odsyłam do
Amber.
CHLEB TARTINE
'Tartie Country Bread'
/bochenek ok 950g/
Wieczorem przygotować zaczyn :
* 1 łyżka zakwasu żytniego
* 100 g wody letniej
* 50 g mąki pszennej typ 650
* 50 g mąki orkiszowej typ 1050
Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Aktywność zaczyny sprawdzamy dodając do szklanki z wodą 1 łyżeczkę zaczynu - jeśli pływa na powierzchni znaczy że jest gotowy do pracy. Jeśli opada na dno - powinien jeszcze poleżeć w cieple przez jakiś czas.
Ciasto właściwe:
* 350 g wody
* 100 g zaczynu
* 450 g mąki pszennej typ 650
* 60 g mąki orkiszowej typ 1050
* 10 g soli+25 g wody
W misce wymieszać wodę z zakwasem, dosypać obie mąki i zmiksować do połączenia składników. Przykryć miskę na 25-40 minut i pozostawić w temp. pokojowej (autoliza).
Potem dolać 25 g wody wymieszanej z 10 g soli. Znowy wyrobić mikserem na niskich obrotach lub ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny w temp. pokojowej. Przez pierwsze 2 godziny składac ciasto ( jak kopertę) co 1/2 godziny, potem co godzinę.
Wyjąć ciasto na blat i uformować chleb zlepiając brzegi u góry. Włożyć bochenek zlepieniem go góry do koszyka wyściełanego ściereczką i wysypanego mąką. Przykryć i odstawić do wyrastania na 3-4 godziny na blacie, lub na noc do lodówki ( najlepiej przed ułożeniem na półce, włożyć koszyk z chlebem do dużego worka foliowego).
Rano wyjąć miskę z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Piekarnik z garnkiem nagrzać do250stC.
Wyjąć garnek zdjąć pokrywkę i przełożyć chleb (złączeniem do dołu). Można teraz naciąć chlebek, ja tego nie zrobiłam, lubię improwizowany 'uśmiech'. Przykryć pokrywką i wstawić na 25 minut. Dopiec jeszcze 25 minut bez przykrycia, do pożądanego zbrązowienia skórki.
Wyjąć na kratkę, kroić po wystudzeniu.
Smacznego!