gry online

12/24/19

Wesołych Świat Bożego Narodzenia 💓

 dzisiaj było tak...



ZDROWYCH  POGODNYCH  I  RODZINNYCH
ŚWIĄT  BOŻEGO  NARODZENIA
ORAZ 
SPEŁNIENIA MARZEŃ  I  POMYŚLNOŚCI 
W  NOWYM  ROKU 
💓💓💓



...a przed kilkoma laty tak :)

12/1/19

Piernik pomidorowy




Do świąt niedaleko, zaczynamy więc planować jakie ciasta upieczemy. Piernik i pierniczki muszą być (w kazdym razie u nas muszą być!) bo to czas piernikowy 😊.  Ten piernik to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu na piernik staropolski, dojrzewający kilka tygodni przed swiętami. Przepis pochodzi z niezawodnej strony Jadłonomii.  Piernik przygotowuje się szybko, bezstresowo, trochę jak ciasto na muffinki. W jednej misce mokre a w drugiej suche składniki. Mieszamy wszystko łyżką i gotowe.  Do ciasta dodaje się pomidory z puszki, niespotykane wykorzystanie tego warzywa ale efekt wspaniały. Piernik wychodzi puszysty ale wilgotny i pyszny! Można upiec w jednej długiej keksówce lub w dwóch mniejszych. Ja upiekłam w dłuższej z orzechami i rodzynkami. Taki piernik będzie doskonałym ciastem światecznym.
Serdecznie polecam!

PIERNIK POMIDOROWY
/keksówka dł 27-33cm/


*  1 szkl krojonych pomidorów z puszki***
*  1 banan
*  1/2 szkl oleju roślinnego
*  1/2 szkl cukru trzcinowego

*  2 szkl mąki pszennej lub orkiszowej
*  1,5 łyżki przyprawy piernikowej (domowej lub Kotanyi)
*  1 łyżka kakao
*  1 łyżeczka sody oczyszczonej
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  1/2 łyzeczki soli

opcjonalnie:
*  powidła śliwkowe do przełożenia
*  garść orzechów włoskich i rodzynek

wierzch:
*  czekolada wymieszana z 2 łyżkami oleju lub polewa czekoladowa

Piekarnik nastawić na 180 stC.
Zblendować pomidory, banan, olej i cukier na gładką masę.
W dużej misce wymieszać resztę składników, po czym wlać masę pomidorową. Dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do wyłozonej papierem formy. Piec przez ok 45-50 minut.
Wystudzić na kratce.  Przekroić da pół i posmarować powidłami. Jeśli pieczemy z bakaliami wystarczy polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!

UWAGA:
***Pomidorów ma być tylko 250ml a nie cała puszka!  Nie można zamieniać ich na pulpę lub przecier pomidorowy!

Ciasto zawsze się udaje i pięknie wyrasta. Forme wypełnić do połowy, nie nakładać więcej niż do 3/4 wysokości bo może trudniej wyrastać i zrobić się zakalec!


   



*


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...