Łatwe, letnie ciasto biszkoptowe, do którego można wrzucić różne owoce sezonowe. Ważne aby nie były zbyt mokre a kawałki nie za duże. Nie dodaje się ani proszku do pieczenia, ani sody. Bardzo smaczne i szybkie ciasto , polecam!
CIASTO Z OWOCAMI BEZ SPULCHNIACZY
/forma o śr 28 cm/
* 1 i 1/4 szkl mąki tortowej
* 5 dużych jaj
* 3/4 szkl cukru pudru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* cukier waniliowy
* 3 łyżki oleju słonecznikowego
* szczypta soli
* owoce: 1/2 szkl wydrylowanych wiśni + 1/2 szkl pokrojonego ananasa + 2 papierówki
* na wierzch: garść migdałów w płatkach
Obrać jabłka i pokroić na kawałki.
Oddzielić żółtka od białek.
W misce ubić pianę z białek ze szczyptą soli, na końcu dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dalej miksując, dokładać po żółtku, potem olej i mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser , dodać do ciasta przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką.
Formę nie smarować, dno wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć jabłka, kawałki ananasa i pomiędzy nie rozłożyć wiśnie. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stC i piec ok 35-40 minut az ciasto się zrumieni a wbity patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*