Sezon na cukinię w rozkwicie 😊
Uwielbiam to warzywo!
Zwłaszcza że cukinia jest uniwersalna, można przygotować z niej fantastyczne potrawy i wypieki.
Na moim blogu sa przepisy na zapiekana cukinię z warzywami, z ziemniakami, roladę, na chleb z cukinią i na ciasto.
Tym razem placek/omlet z nadzieniem z pieczarek i sera. Jak dla mnie pyszne letnie jedzenie, serdecznie polecam!
OMLET Z CUKINII Z PIECZARKAMI
/3-4 szt/
* 2 nieduże cukinie + 1/2 łyżki soli
* 4 jajka
* 2 łyżki śmietany 18%
* 3-4 łyżki mąki
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki posiekanego koperku
farsz:
* 1/2 kg pieczarek
* 2 cebule
* pieprz, sól
* 2 łyżki startego parmezanu
* kilka kawałków sera żółtego (np gouda, edamski)
Cukinię umyć , odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinie sa przerośnięte - wcześniejusunąć gniazda nasienne. Dosypać 1/2 łyżki soli, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Przygotować farsz: drobno pokroić umyte pieczarki i obraną cebulę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, zmniejszyć ogień i poddusić kilka minut. Doprawić solą i pieprzem oraz startym parmezanem.
Następnie odcisnąć cukinię z soku. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i koperek. Wszystko wymieszać łyżką, doprawiając solą.
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju i rozprowadzić dosyć cienko warstwę ciasta cukiniowego. Smażyć na małym ogniu, po kilku minutach (spód będzie się rumienił) na połowie placka rozłożyć pieczarki i kawałki sera żółtego. Łopatką delikatnie złożyć omlet na pół, przykrywając farsz i piec 2-3 minuty na małym ogniu. Ostraożnie przewrócić na drugą stronę i dopiec pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
Podawać z gęstym jogurtem typu greckiego i dowolną surówką.
Smacznego!
*