Słoneczna pogoda wygania z domu, nie pozwala na zbyt długie siedzenie w kuchni.
Lubię te lekkie, szybkie i pyszne wiosenne obiady. Już zaczęłam sezon 'lodowy', a moje najnowsze odkrycia zimnych pyszności niedługo pokażę... już myślę o kawie mrożonej, o ciastach z galaretką, o zimnych deserach jedzonych wśród szumiących gałęzi jabłoni... jak ja uwielbiam maj!... i czerwiec, i lipiec, i sierpień.... cieszmy się słoneczną pogodą, wybierzmy się za miasto, na wycieczki rowerowe, pochodźmy po łąkach, nazbierajmy polnych kwiatów, potem dotlenieni, cudownie zmęczeni i pełni wrażeń rozpocznijmy nowy wspaniały tydzień:))
Wczoraj pojechaliśmy sprawdzić, jak ma się nasza baza wypadowa, gdzie dawniej z małymi jeszcze dziećmi jeździliśmy na rowerowe wycieczki 'naukowo-poznawcze' i wieczorne ogniska.
Tereny będące dawniej oazą spokoju, ciszy i falujących łanów zboża, świeżej i nienaruszonej przyrody....niestety już takie nie są.... wkroczyła cywilizacja...
Tu słuchaliśmy śpiewu ptaków, obserwowaliśmy pasące się barany, słuchaliśmy kumkania żab i tropiliśmy przylatujące na łowy bociany... tu jesienią paliliśmy ognisko i zajadaliśmy się pieczonymi ziemniakami...
Drzewa wycięto, zrównano z ziemią wszystkie wyniesienia, zasypano małe stawy pełne jaszczurek, żab i ważek... no cóż... idzie nowe:(
Teraz tędy prowadzi nitka autostradowej obwodnicy Wrocławia, łączącej się z
Mostem Rędzińskim (mającym najwyższy -122m- pylon w Polsce!), bardzo potrzebna droga... ale tak smutno, jak pomyślę ile wspaniałych chwil tam spędziliśmy.
Po powrocie łyk kawy i czekoladowa szarlotka przywróciła nas do równowagi:)
Wiosna, nastał rabarbaru czas, a u mnie ciasto z zimowymi jabłkami... no cóż, musu jabłkowego nie zrobiłam zbyt dużo, w związku z czym 'oszczędzałam' coby starczyło na dłużej:)
Ostatnio dokonałam odkrycia - w piwnicy niecierpliwie czeka na mnie 6 litrowych słoi z przecierem jabłkowym !:)
Tak więc czas najwyższy wykorzystać, bo zaraz zapanują truskawki, maliny, porzeczki... i nikt nie będzie chciał jeść jabłeczników:)
Tym razem nadzienie jabłkowe otuliłam ciastem czekoladowym. Całkiem fajne połączenie, polecam!
SKUBANA SZARLOTKA CZEKOLADOWA
/tortownica śr.26cm/
ciasto:
* 400g mąki pszennej
* 100g cukru pudru
* 50g kakao
* 200g masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 30g oleju roślinnego
nadzienie;
* duży słoik przecieru jabłkowego lub 1kg jabłek
* 3-4 łyżki kwaśnego dżemu np.z czarnej porzeczki
* 1/3 szkl rodzynek
Posiekać tłuszcz z mąką, kakao i cukrem - można w malakserze. Dodac resztę składników i szybko zlepić ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 10-20 minut.
Wyjąć ciasto, odkroić 1/3 którą włożyć z powrotem do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180stC.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej masłem formy. Nakłuć widelcem i wstawić do podpieczenia na 20-25 minut - nie może być miękkie!
Wyjąć blaszkę, posmarować dżemem, wyłożyć mus jabłkowy i posypać rodzynkami.
Wyjąć resztę ciasta z lodówki i przykryć kawałkami 'skubanymi' palcami całą powierzchnię jabłek.
Wstawić do upieczenia na 50-60* minut w temp. 180stC.
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ostudzić i... smacznego!
*
Obrzeża Widawki jeszcze 'nienaruszone' ...