Chodziły za mną rogaliki ale nie takie pospolite drożdżowe, chodziły za mną rogaliki krucho-drożdżowe i to nocne:) Znacie pewno wypieki 'nocne' - chleby, bułeczki, ciasta drożdżowe. Nie trzeba jeść ich nocą, chociaż oczywiście można:) Nocne, to takie, które przygotowuje się wieczorem a piecze następnego dnia. Nocą ciasto rośnie, fermentuje, dojrzewa i nabiera wyrazu. W pewnym sensie noc zastępuje mikser lub mozolne wyrabianie ręczne. Poza tym wypieki z ciasta 'nocnego' są delikatne i szlachetniejsze w smaku, oraz zachowują dłużej świeżość.
Zaletą dodatkową jest fakt, że pracę rozkładamy na dwa dni - a przy rogalikach, które jak wiadomo wymagają odrobinę zachodu - jest to dość istotny szczegół. Jeśli nie piekliście jeszcze takich, to czas upiec - zapewniam, że są pyszne.
Polecam!
Polecam!
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z DŻEMEM
/32 rogaliki/
* 3 szkl mąki pszennej
* 250 g masła
* 200 ml śmietany 18%
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru
* 30 g drożdży
* cukier waniliowy
* słoiczek gęstego domowego dżemu (wiśniowy, brzoskwiniowy, porzeczkowy)
* 1 jajko do smarowania
Wieczorem przygotować ciasto:
Do 2 łyżek śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Masło posiekać z mąką, solą i cukrem waniliowym. Dodać drożdże i resztę śmietany, wyrobić ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki
Rano:
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o gr ok 4mm, radełkiem podzielić na 8 trójkątów. Położyć po łyżeczce dżemu i zwinąć rogaliki. Układać na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem (można przed pieczeniem posypać cukrem, lub po upieczeniu polukrować).
Piekarnik rozgrzać do 190stC. Piec przez ok 20 minut do zrumienienia.
Przełożyć na kratkę, wystudzić,
lukier:
* 1 szkl cukru pudru
* łyzeczka masła
* kilka łyżeczek gorącego mleka
* aromat migdałowy
Utrzeć lukier dolewając powoli mleko do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Smacznego!
*
...jabłonie już się stroją